PRESENTERAS AV

Nu kan Pelle ta sin fru till havet

avJenny Agö

”Att Cecilia kom på den gjorde mig helt tårögd”

Han stod pall för både stående ovationer och hyllningar från tre ministrar uppe på Cirkus scen.

Men när hustrun Cecilia kom in på en röd flakmoppe – då brast det för Pelle Sköldbäck.

– Flakmoppen var ju dösnygg och att Cecilia kom på den gjorde mig helt tårögd, säger Svenska Hjältars Eldsjäl 2012.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Blev tårögd ”Det var ju fantastiskt och helt crazy när hon kom upp på scenen”, säger Pelle Sköldbäck om sin överraskning.

Pelle Sköldbäck hade länge drömt om att kunna skjutsa sin fru till stranden på en flakmoppe - bara slänga upp rullstolen och en picknickkorg på flaket och tuffa fram över sanddynerna hemma i Ängelholm.

Men han kunde aldrig ana att Mark Levengood kände till den drömmen. Ännu mindre visste han om hustrun Cecilias sluga plan. När hon gled in på flakmoppen till tonerna av ”Ta mig till havet” höll Pelle på att storkna.

– Det var ju fantastiskt och helt crazy när hon kom upp på scenen. Jag hade verkligen ingen aning om det, helt ofattbart, säger Pelle.

Genom Skåne

Cecilia och Pelle hade varit gifta i fem år och hade tre barn när Pelle var med om cykelolyckan som tog hans ena ben och gjorde att han förlorade känseln från naveln och neråt.

I dag, 18 år senare, ser Pelle aldrig några omöjliga hinder. Och den inställningen har han lyckats överföra till många funktionshindrade barn och unga som han träffat under åren genom sina olika projekt.

De rullar fram genom Skåne tillsammans och övar på att ta sig över olika hinder - kullerstensgator, rulltrappor och höga trottoarkanter. Allt går, med Pelles uppbackning och jävlar anamma.

Två av många tacksamma ungdomar fanns på plats på Cirkus i går för att överraska sin största hjälte.

En varm kram

– Pelle, du har fått mig att inse att man faktiskt kan ha ett bra liv även om man sitter i rullstol. Du är verkligen värd det här, sa Amanda Olsson, 17, och kunde inte sluta skratta när Pelle kom fram för att ge henne en varm kram.

Pelle hann bara precis torka bort en glädjetår innan nästa överraskning kom. Fria rullstolar i ett helt år och hyllningar från inte mindre än tre ministrar. Ungdomsministern, äldreministern och justitieministern hade alla tagit sig till Cirkus för att bjuda in Pelle till samtal.

– Det hade varit så häftigt att få ta med dem ut i Stockholm och visa hur det fungerar att sitta i rullstol. Drömmen hade varit att ungdomarna fick visa dem utifrån sitt perspektiv, säger Pelle som en gång satte kommunpolitikerna hemma i Ängelholm i varsin rullstol för att få dem att förstå vikten av hans arbete.

”Berörd och stolt”

I går förstod hela Cirkus vad Pelle jobbar för – att ungdomar ska vara där andra ungdomar är, vare sig de sitter i rullstol eller inte. På en stor scen inför applåderande och busvisslande kändisar till exempel.

– Jag blev så berörd och så stolt över att ungdomarna hade tagit sig hela vägen upp till Stockholm för att dela det här med mig. Jag kunde inte ha haft en bättre kväll, säger Pelle.