Här är alla Svenska Hjältar 2015:

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:
Alla hjältar samlade innan galan börjar.
Foto: Magnus Sandberg
Alla hjältar samlade innan galan börjar.

Skratt, tårar och hjältedåd blandades under en magisk kväll på Cirkus i Stockholm. Där hyllades våra hjältar inför en fullsatt arena och hela svenska folket.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Årets Livräddare

Vilka? Salih Cetin, 55 år, Gävle, Lina Schultz, 35 år, Gävle, Kristina Bergh, 52 år, Gävle

Varför? Salih, Lina och Kristina är hjältar för att de med risk för sina egna liv räddade en man från att sprängas till döds när han låg allvarligt skadad bredvid en brinnande bil full med gastuber.

Årets Eldsjäl

Vem? John Franco, 33, Stockholm

Varför? John är en hjälte för att han lyckades följa sin dröm om att bli polis efter en uppväxt som papperslös flykting i en hård miljö. I dag peppar han andra utsatta ungdomar att söka yrket och bygger broar mellan dem och polisen.

Årets Barnhjälte

Vem? Elias Arvidsson, 12, Rejmyre

Varför? Elias är en hjälte för att han i flera år engagerat sig mot orättvisor, bland annat genom att ge bort julklappar till fattiga och hemlösa, och nu även kläder och leksaker till flyktingbarn.

Årets Medmänniskor

Vem? Emma Arnesson, 27 år, Östersund, och Anne Lundberg, 28 år, Östersund

Varför? Emma och Anne är hjältar för att de tidigt såg till att ge asylsökande i Jämtland en meningsfull tillvaro och en chans att lära känna sin omgivning. Med idrotts- och kulturaktiviteter som verktyg skapar de förutsättningar för jämtar och flyktingar att träffas.

Årets Skyddsängel

Vem? Susann Bergström, 41, Bålsta

Varför? Susann är en hjälte för att hon reagerade blixtsnabbt och räddade livet på tvååriga Vilma som satt fast i en rökfylld bil som krockat mitt på motorvägen. Tack vare Susanns snabba insats lever Vilma i dag utan bestående men.

Årets Livsgärning

Vem? Elise Linqvist, 79, Huddinge

Varför? Elise är en hjälte för att hon vigt sitt liv åt att hjälpa de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. I 18 år har hon funnits där för dem med hjälp i stunden och stöttning att vända livet så som hon en gång vände sitt eget.

Årets Näthjältar

Vem? Isa Galvan, 19 och Linnea Holst, 19, Lund

Varför? Isa och Linnea är Näthjältar för att de vågade stå upp för sina jämnåriga gymnasiekompisar som utsattes för näthat. Tillsammans startade de skolprojektet ”Polare på Polhem” för att stötta utsatta och belysa och informera om – och lyckades krossa näthatet.

Årets Vårdhjälte

Vem? Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, 64, Västervik

Varför? Tackis är en hjälte för att han initierat och ordnat sol- och badresor till sitt hemland Grekland för de äldre på Västerviks särskilda boenden. I stället för att se problem och sjukdom ser Tackis möjligheter och individer.

Årets Djurhjälte

Vem? Agda, 3 år, Boden

Varför? Staffordshire bullterriern Agda är en hjälte för att hon larmade husse och räddade livet på då 5-åriga Isabelle som höll på att drunkna.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.