Årets djurhjälte

PRESENTERAS AV

Sandie, 30, var själv hemlös – nu hjälper hon behövande hundar

Av: 

Tove Björnlundh

SVENSKA HJÄLTAR

Sandie Lizzy har själv levt som hemlös och vet vad kärleken från en hund kan betyda. I dag ägnar hon sin tid åt att hjälpa andras behövande hundar.

– Jag kände att när jag mår bra igen så ska jag hjälpa andra.

Ett ordnat liv kan förändras fort. En sjukskrivning, en separation eller ett förlorat jobb kan göra att ekonomin snabbt kantrar. Eller så har man länge levt som hemlös eller i missbruk.

Då kan hunden vara skillnaden mellan liv och död. Den som ger en villkorslös kärlek.

– Jag missbrukade i tio år och var hemlös under ett år. Att ha hund när man lever som hemlös är inte lätt men det är den enda glädjen. Jag kände att när jag mår bra igen så ska jag hjälpa andra, säger Sandie Lizzy, 30.

Hon bestämde sig för att starta Scalas hundhjälp. En organisation som med hjälp av sponsorer kan skänka foder, filtar och koppel till behövande hundar, katter och andra smådjur.

”Ingen tänkte på hundarna”

Scala var hunden som Sandie Lizzy hade när hon blev drogfri.

– När man lever på gatan händer det att man själv skippar att äta för att hunden ska få mat. Det var ingen som tänkte på hundarna.

För snart nio år sedan började hon höra av sig till kompisar på Facebook för att se om någon kunde hjälpa missbrukares hundar. Snart växte projektet.

– Det var inte bara missbrukare, andra behövde också hjälp. Fattigpensionärer, kvinnor i skyddade boenden. Det kan vara någon som gått i pension, blivit utförsäkrad eller en plötslig separation. Ett ordnat liv kan förändras fort.

Delade ut fyra ton hundmat

I dag är de flera som jobbar ideellt och förra året delade de ut fyra ton hundmat.

– Vi hjälper till med foder framförallt, koppel och halsband. Men även kloklippning och veterinärvård, ibland hjälper vi till att skjutsa till veterinär. På skyddade boende har vi hjälpt till att rasta hundar också.

Medborgarplatsen i Stockholm står Scalas hundhjälp den sista söndagen i varje månad. Aftonbladet är på besök en blåsig och kall senvinterdag men det är glada miner runt om oss och stora som små hundar leker med varandra medan ägarna pratar med volontärerna.

– En del kommer hit utan hund också bara för att prata. De kan berätta hur det har gått för dem. Vi dömer ingen, säger Sandie Lizzy.

Där träffar vi Johan, 60, som kommer med sin hund Denise.

– Scala har stått vid min sida i flera år, det hade inte gått utan dem. De är verkligen mina hjältar. Jag får hjälp med allt, foder, och när hon fick valpar fick jag koppel till dem.

Denise är rottweiler/doberman med vackert skinande päls. Johan har haft henne sedan hon var en valp, hon blir sju år i sommar.

– Hon betyder allt, jag lär av henne varje dag. Jag tror inte jag skulle leva utan hunden, säger Johan.

Denise och Johan är ett team och man märker direkt att de har perfekt koll på varandra. Till och med när hon vill gosa med volontärerna på plats.

– Om jag fick en krona för varje leende hon framkallar så skulle jag inte behöva jobba.

Johan får hjälp av Scala men ser också till att hjälpa dem. Han är med och bär tunga säckar ibland och kan också skänka vidare foder.

– Johan har hjälpt oss så mycket. En del vågar inte komma hit, de är rädda att vi inte ska tycka att de är lämpliga som husdjursägare. Då kan han hjälpa till och se till att de som behöver får hjälp, säger Sandie Lizzy.

Scalas hundhjälp samarbetar också med Vi, en organisation som ger mat och kläder åt hemlösa.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Eldsjälarna hjälper hemlösa i kylan

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets djurhjälte

Stockholm

Medborgarplatsen

Hundar

Husdjur

Missbruk

Svenska hjältar