Mormor klämdes fast i ett dike - då red Iris efter hjälp

Mormor Gill Croona föll med hästen och klämdes fast i ett dike.

Barnbarnet Iris Damunt, 10, red genast efter hjälp.

– Jag tyckte det var lite läskigt och jag tänkte ”skynda, skynda, skynda”, berättar hon.

Det har gått några veckor sedan den där olycksaliga eftermiddagen i Grimeton utanför Varberg. Iris Damunt och mormor Gill Croona var ute på en ridtur och allt var som vanligt ”supermysigt”. Gill berättar att de var på väg över en spång över en djup bäck i skogen, hon på den stora frieserhästen Stella och Iris på den pigga ponnyn Kringlan. Sist red kompisen Lillemor.

– Jag gick över först och det gick utan problem. Men Stella ramlade. Spången var ostadig och började luta. Hennes ena bakben gled av först, sen kom ryggen och de andra benen sista. Hon låg på rygg med magen uppåt och med mormor med sin fot under.

Gill berättar hur Stella dråsade ner i diket med henne på ryggen, föll på sidan och blev liggande som en "korv i ett korvbröd”. Gill satt helt fast under hästen på 650 kilo.

Det var skymning och på god väg att bli mörkt. Gill som är en erfaren ryttare tog det lugnt, fast benet sögs fast mer och mer i leran under trycket av Stella.

– Såklart gjorde det ont också. Iris och Kringlan tittade bedrövade på mig och Stella, men helt utan panik och tårar. Jag försökte nå hjälp med mobilen men ingen svarade!

”Situationen var helt livsfarlig om den hade fortgått. Jag var tvungen att låta Iris rida hem till gården själv och hämta hjälp”, berättar mormor Gill som prisar barnbarnet Iris.
”Situationen var helt livsfarlig om den hade fortgått. Jag var tvungen att låta Iris rida hem till gården själv och hämta hjälp”, berättar mormor Gill som prisar barnbarnet Iris.

”Hittar inte jag så gör Kringlan det”

Lillemor som fastnat på fel sida av diket med sin häst, gav sig av tillbaka åt andra hållet för att hitta mobiltäckning och ringa räddningstjänst.

Gill försökte ta sig loss men det gick inte.

– Hon försökte få Stella att ta sig upp men när hon försökte så sparkade Stella till, berättar Iris.

Det fanns bara en möjlighet i det här läget.

– Situationen var helt livsfarlig om den hade fortgått. Jag var tvungen att låta Iris rida hem till gården själv och hämta hjälp. Jag frågade om hon hittade och fick svaret: "Hittar inte jag så gör nog Kringlan det", säger Gill.

Iris red iväg. Mormor Gill berättar att Iris egentligen inte riktigt vågar galoppera på öppna ytor eftersom Kringlan är så snabb men nu gjorde hon det.

– Hon berättade att hon sa till ponnyn: "Kringlan, nu vill inte jag att du skrämmer mig och springer för fort – men det är bråttom att komma hem och hämta Moffe (bonusmorfar) för att hjälpa mormor och Stella".

”Jag lutade mig framåt så mycket jag kunde och viskade ”skynda, skynda, skynda””, berättar Iris och klappar om ponnyn Kringlan.
”Jag lutade mig framåt så mycket jag kunde och viskade ”skynda, skynda, skynda””, berättar Iris och klappar om ponnyn Kringlan.

Började bli bråttom

Iris red som en raket, först i snabb trav genom skogen och sedan på den stora ängen gick det över i galopp. Det gick snabbare och snabbare för varje steg.

– Det började bli mörkt och jag tänkte att det är lite bråttom nu. Det var bara jag som kunde hämta hjälp. Jag lutade mig framåt så mycket jag kunde och viskade ”skynda, skynda, skynda”. Men det behövdes inte för hon är snabbast i stallet. Det gick så sjukt snabbt!

Till slut kom Iris hem och fick fatt i ”Moffe”, Gills make och bonusmorfar till Iris. När hon ställt in Kringlan i stallet, begav de sig iväg för att leta efter mormor Gill. Iris fick guida Moffe över ängen med den stora fyrhjulsdrivna bilen. Den sista biten fick de gå till fots.

Iris och mormor Gill rider ofta tillsammans. Gill har ridit ”hela sitt liv” och Iris sedan hon var tre.
Iris och mormor Gill rider ofta tillsammans. Gill har ridit ”hela sitt liv” och Iris sedan hon var tre.

Saknade sin sko

När de kom fram såg de hur mormor på ett mirakulöst sätt tagit sig loss på egen hand och den stora frieserhästen Stella stå bredvid.

– Mormor sa bara ”bra att ni kom men vi har kommit upp nu”. Jag tänkte liksom ”Gud vad bra att de kommit upp”.

Iris berättar att mormor var genomblöt och hennes ena sko saknades. Den hade fastnad i gyttjan i diket.

Gill som har ridit i hela sitt liv, berättar att det inte är första olyckan hon är med om.

– Den värsta olyckan jag varit med om var för några år sedan på en unghäst. Då flög jag av och bröt ryggen. Det var verkligen illa, konstaterar hon och säger att hon vid det tillfället fick ha korsett i tre månader.

Iris red genom skogen, över ängen efter hjälp. Iris berättar att hon inte blivit avskräckt efter olyckan och ska på ridläger i sommar.
Iris red genom skogen, över ängen efter hjälp. Iris berättar att hon inte blivit avskräckt efter olyckan och ska på ridläger i sommar.

Inte så pjoskig

Den här gången klarade hon sig så gott som utan skador.

– På kvällen gjorde det jätteont i benet. Men jag är inte så pjoskig av mig. Jag strök på lite smärtstillande och på morgonen hade jag inte ont alls.

Även hästen Stella klarade sig utan några större blessyrer och gänget har inte blivit avskräckta från ridningen.

– Jag ska gå på ridläger i sommar. Det ser jag fram emot. Jag ska ta med mig Kringlan, berättar Iris.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE