PRESENTERAS AV

Fanny, 20: Jag skrek att min kompis dör

Räddade livet på Michaela under ridturen

avJonas Sylvén Möller

Den mysiga ridturen i skogen förvandlades till en mardröm.

Tack vare Fannys rådiga ingripande kunde hon rädda livet på Michaela när hon kastades av hästen.

– Jag var hysterisk i luren och grät och skrek att min kompis håller på att dö, säger Fanny.

Vännerna Fanny Jansson, 20, och Michaela Frick, 31, brukar låna Islandshästar från ett stall i Örebro, i närheten av där de bor. En varm sommardag i augusti förra året var duon ute och red i skogen, tillsammans med en tredje kompis. Efter ungefär en timme på hästryggarna bestämde de sig för att vända hem igen.

Då föreslog Fanny Jansson att de skulle tävla.

– Ungefär där hände någonting. Jag har inget minne efter det, säger Michaela Frick.

Fanny Jansson fyller i:

– Hästarna började galoppera. Jag red om Michaela och hörde hur det knakade till bakom mig. När jag vände mig om såg jag henne ligga på marken och hästen sprang iväg.

”Min kompis kommer dö”

Det som precis hade hänt var att Michaelas häst hade bockat. Alltså tagit ned huvudet och slängt upp baken. Hon flög upp i luften, via tre träd för att slutligen landa på marken.

1 av 3 | Foto: Privat
Fanny och Michaela på hästarna.

Fanny hoppade av sin häst i farten och sprang till Michaela. Hon var livlös, andades knappt och blod rann ur munnen. Hjälmen hade spruckit på mitten och gått i två delar.

– Jag började göra hjärt-lungräddning och lade henne i stabilt sidoläge, så att hon inte skulle kvävas av tungan, säger Fanny Jansson och fortsätter:

– Jag tog upp telefonen och ringde 112. Jag var hysterisk i luren och grät och skrek att min kompis håller på att dö.

Chockade husägare

Hon bad räddningstjänsten spåra telefonen, eftersom de var mitt ute i skogen. Sedan letade 20-åringen upp en stig och sprang tills hon kom till en väg, där hon tänkte vinka in ambulansen.

Samtidigt höll duons tredje kompis Michaela sällskap där hon låg på marken.

– Ambulansen dröjde så jag sprang vidare till ett hus, säger Fanny Jansson.

Utan att knacka på slet hon upp dörren till huset och vrålade att hennes kompis håller på att dö. Därefter bad hon den chockade och nyvakne husägaren att larma och hämta ägarna till hästarna för att sedan springa tillbaka till Michaela.

– När jag kom tillbaka hade Mickan vaknat. Hon grät och var ledsen.

En kort stund senare anlände ambulansen. Michaela fick en krage runt nacken och kördes i illfart till akuten. Där fick hon veta att hon hade haft änglavakt och fått en kraftig hjärnskakning.

– Jag hade kunnat sitta i rullstol eller legat tre meter under jorden, säger Michaela Frick.

”Förstört hennes liv”

Nu har det gått ett halvår sedan olyckan. En tid som varit fylld av undersökningar på sjukhus för Michaela. Hon har fått problem med yrsel och skador på nerverna till följd av vad som hände.

Fanny Jansson har tänkt mycket på den där dagen i augusti. Hon har mått dåligt och lagt mycket skuld på sig själv, eftersom det var hon som föreslog att de skulle tävla på vägen hem.

– Jag har haft svårt att hantera det här. Innan hon anmälde mig till Svenska Hjältar har jag tyckt att jag förstört hennes liv, säger hon.

Michaela fyller i:

– Jag ser det som tvärtom. Du har räddat mitt liv.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM