Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Marcus räddad av sin hund när vildsvin gick till attack

Av: 

Joakim Wedholm

SVENSKA HJÄLTAR

Mitt i natten, under ett jaktpass, blev Marcus Söderberg, 21 attackerad av ett vildsvin.

Men mitt i anfallet kom hans jakthund Nova till räddning.

– Hade inte hon varit med vet jag inte hur det här hade slutat, säger han till Aftonbladet.

Klockan var elva på måndagskvällen. Marcus Söderberg, 21, bestämde sig för att ta ut sin jämthund Nova på grävlingsjakt i trakterna kring Aspeboda utanför Falun i Dalarna, som Dalademokraten var först att rapportera om.

– Vi gick ut i skogen och det tog fem-tio minuter innan hon fick upptag. Det är mycket myrar och blöthål så jag var säker på att det var grävling, säger han till Aftonbladet.

Det skulle visa sig vara något helt annat.

– Jag hör hur det tumlar runt i buskarna, men det enda jag har är en pannlampa. Den lyser hyffsat men när det är sådär tätt så ser du ändå ingenting. Du hör bara, säger han.

”Kommer som ett lok”

Hunden Nova var inne i den täta vegetationen och skällde på vad Marcus fortfarande trodde var en grävling.

Sen kom Nova springande emot honom.

– När hon kom ut till mig hade hon en sugga efter sig. Hunden viker undan men då ser suggan mig och hon går på mig. Jag är ju inte lika snabb som hunden.

Vildsvinet kom rusande mot honom. Men det 22 kalibriga geväret han hade skulle inte hjälpa honom. Knappast en kaliber som sänker ett svin av den storleken. Han avlossade två skott i marken i ett försök att skrämma djuret. Men hon fortsatte rakt mot Marcus.

– Allt går så fort, hon kommer som ett lok och kör rakt över mig så jag flyger i backen.

Räddades av hunden

Marcus försökte ta sig upp men när han chockad står på alla fyra har suggan vänt. Han hörde hur hon grymtade och förberedde nästa anfall.

– Hon kör rakt in i mig i vänstersidan så jag flyger i backen igen och hon försöker bita mig i benet.

Då kom Nova till Marcus räddning. Hunden attackerade vildsvinet bakifrån.

– Hon lyckas få henne att sticka därifrån och jagar bort henne en bit. Men hon kom tillbaka och det tror jag inte hon skulle göra om det inte var någon fara med mig. Det var precis som hon visste att hon inte kunde jaga mer och ville kolla så att husse mådde bra, säger han.

Men historien slutade inte där. Han ringde 112 och berättade vad som hänt.

Ambulansen kunde däremot inte komma fram till Marcus. Han befann sig för långt in i skogen och en vägbom hindrade ambulansen.

Kravlade mot ambulansen

Som i en scen hämtad ur filmen ”The Revenent” tvingas Marcus kräla ut ur skogen med en stukad handled och ett obrukbart ben. Med bössan i den friska handen och hundens koppel knutet i högerbenet kravlade han mot räddningen.

– Det var 300 meter ut till vägen. Det gjorde ont men det vara bara att försöka. Jag var i chock men det kanske var chocken och adrenalinet som gjorde att jag kunde ta mig ut till grusvägen, säger han.

Medan Marcus sakta tog sig vidare fick räddningspersonalen tag i en fyrhjuling som kunde ta sig fram till honom och förde honom till ambulansen.

Så här i efterhand är han tacksam att han hade Nova med sig ut i skogen.

– Hade inte hon varit med vet jag inte hur det här hade slutat, säger han.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Hundar