PRESENTERAS AV

– Man måste följa sitt eget samvete

SVENSKA HJÄLTAR

JURYN #1 Prinsessan Christina

1 av 2 | Foto: Prinsessan Christina är ordförande för Svenska Hjältars jury för andra året i rad. Så här beskriver hon vad som krävs för att bli en hjälte: ”Att ta ett steg utanför sin egen värld. Att våga bryta tystnaden kring ett problem eller reagera när något orättvist händer eller när någon far illa.”

Varför är du med i Juryn för Svenska Hjältar?

– Därför att det är jätteroligt! Både för att det är så fantastiska människor i juryn – och för att det material vi får tillägnat oss är så fantastiskt. Det är en osviklig kombination.

Har du varit en hjälte någon gång?

– Nej, (skratt) det tror jag inte. Jag är lite för blyg för det, tror jag.

Ska man ingripa även om det innebär ett lagbrott?

– Där måste var och en ha sitt eget samvete. Det kan uppstå sådana situationer, men det måste man känna själv. Man måste veta konsekvenserna – och vara beredd att ta dem.

Vad krävs för att bli en hjälte?

– Att ta ett steg utanför sin egen värld. Att våga bryta tystnaden kring ett problem eller reagera när något orättvist händer eller när någon far illa.

Vem är din egen hjälte?

– Den enskilda människan som överlever en outhärdlig situation, genom den inre styrka som vi alla innerst inne bär på. Det är den största hjälten – och det kan vara vem som helst, när som helst.

Varför är det så viktigt att lyfta fram vardagshjältar?

– För att folk ska få ett föredöme – och inspireras. Att uppleva att det här kanske jag också skulle kunna ha gjort. Det skulle ha kunnat vara jag.