Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

”När vi pratade så exploderade däcket”

När ambulansen fick punktering ryckte Torbjörn Yngvesson ut och skjutsade personalen till medvetslösa Gunillas undsättning

Nu drar Svenska Hjältar igång Vårdhjälten – en chans för läsarna att hylla personer vars vårdande insats påverkat livet. Vill du nominera din egen vårdhjälte klickar du här och följer instruktionerna.

Veckans första vårdhjälte är Torbjörn Yngvesson som ryckte ut när ambulansen fick punktering och skjutsade ambulanssjukvårdarna i sin Volvo.

Tack vare honom kom de snabbt fram till Gunilla Ahlström som hade kramp i luftstrupen och var medvetslös.

– Jag är så oerhört tacksam för det Torbjörn gjorde, han är en ängel, säger hon.

SUNDBORN. Måndagen den 16 juni skulle trebarnsmamman Gunilla Ahlström, 45, äta middag med sin man och två söner i hemmet i Falun.

Hon hade tidigare haft problem med kramp i struphuvudet, ett medicinskt tillstånd som kallas Laryngospasm.

– När vi skulle sätta oss till bords fick jag inte någon luft. Jag gjorde ett tecken så att min man förstod att något hänt innan det blev helt stopp och jag föll ihop, säger hon.

Gunilla blev blå om läpparna och hennes 18-årige son ringde 112 medan hennes man Thomas,  som är läkare, försökte ge henne konstgjord andning. När han inte fick i henne någon luft fortsatte han med hjärtkompressioner samtidigt som de väntade på ambulansen.

– Jag minns inget av händelsen men det var nog ordentligt skrämmande. Min man trodde att han skulle förlora mig och mina barn såg hur jag låg där livlös som en trasdocka, säger hon.

Ungefär samtidigt var Torbjörn Yngvesson på väg hem till Sundborn från sitt jobb på Framtidsmuséet i Borlänge. När han skulle svänga ut från Falun lade han märke till en ambulans med blåljusen påslagna.

– Jag såg direkt att ena bakdäcket var nästan platt och tänkte att det skulle sluta med punktering och i värsta fall dikeskörning.

Utan att tveka körde han efter ambulansen samtidigt som han ringde 112.

– Jag bad dem kontakta ambulansen och varna dem men när vi pratade så exploderade däcket, säger Torbjörn Yngvesson.

Han erbjöd snabbt de två ambulanssjukvårdarna skjuts. De rusade för att hämta sina akutväskor och hjärtstartare och hoppade in. Sedan körde han dem till familjen Ahlströms hem där Gunillas äldste son förvånat såg hur ambulanssjukvårdarna anlände i en vanlig personbil.

– Eftersom en ny ambulans var på väg till platsen så åkte jag men det kändes bra att sjukvårdarna kunde påbörja sitt jobb, säger Torbjörn.

Efteråt funderade han mycket på om det han gjort hade haft någon betydelse och hur det hade gått för patienten.

Gunilla var medvetslös i tre och en halv timme innan hon vaknade på sjukhuset. När hon fick höra talas om den okände hjälten letade hon reda på hans namn och adress. Efter händelsen fick hon knappt fram ett ljud men skickade ett vykort för att tacka honom personligen.

– Det handlar ju om minuter och att Torbjörn var så medmänsklig och tänkte så snabbt är imponerande. Han var en räddande ängel och jag är så tacksam att det finns så snälla och rådiga människor.

Torbjörn själv tar sin insats med ro.

– När det krisar till sig så blir jag lugn och fokuserad. Jag tycker det är ett samhällsansvar att kunna hjälpa till om man kan och jag skulle absolut göra det igen, säger han.

Annika Sohlander

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.