Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Sussi Trygg hjälpte Maja till Sverige

avAnnika Sohlander Cassel

Publicerad:
Uppdaterad:
Förenade Familjen Jakobsson, bestående av pappa Jan, mamma Alexandra och barnen Jonathan och Maja, tillsammans med deras hjälte, Sussi Trygg.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
Förenade Familjen Jakobsson, bestående av pappa Jan, mamma Alexandra och barnen Jonathan och Maja, tillsammans med deras hjälte, Sussi Trygg.

BORLÄNGE. Jan och Alexandra skulle hämta dottern Maja i Nigeria – men blev i sista minuten bestulna på adoptionshandlingar, visum och 90 000 kronor.

Då blev Sussi Trygg familjen Jakobssons egen hjälte.

– Jag följde bara mitt hjärta och är jätteglad över att Maja fick komma hem.

Dagen före adoptionsresan den 22 januari stals Borlängeparet Jan och Alexandra Jakobssons ryggsäck på en restaurang i Stockholm. I den fanns deras visum, pass, adoptionshandlingar och 90 000 kronor som bland annat skulle gå till nio veckors uppehälle.

– Det var en helt neutral ryggsäck och restaurangen var halvtom. Vi letade febrilt i en halvtimme innan vi gav upp och insåg att vi inte skulle kunna resa som planerat, säger Alexandra Jakobsson.

Växlat till kontanter

I Nigeria fanns tvååriga dottern Maja som de väntat på sedan i oktober och som visste att hennes nya föräldrar och storebror Jonathan skulle komma.

Eftersom kortbetalning anses för riskabelt i Nigeria hade de växlat in kontanter.

– Vi har adopterat en gång tidigare och var redan på bristningsgränsen ekonomiskt. Pengarna som stals hade vi lånat och det hade varit väldigt jobbigt att tvingas låna en gång till, säger Jan Jakobsson.

Men hjälpen fanns närmare än de trodde.

”Gick på magkänsla”

Borlängebon Sussi Trygg – själv nybliven mamma – som var ytligt bekant med Alexandra fick höra om den hjärtskärande historien.

– Jag grubblade hela natten på vad jag kunde göra för dem, säger hon.

Dagen därpå startade hon Facebookgruppen "Insamling till Maja".

– Jag har aldrig gjort något sådant tidigare. Det var helt spontant och jag gick på magkänsla.

75 000 på en vecka

De fyra första timmarna kom det in cirka 800 kronor och Sussi var nervös. Skulle insatsen bli en flopp?

Men efter en lite trög start spreds insamlingen som en löpeld och på bara en vecka tickade 75 000 kronor in.

– Det var fantastiskt och kändes underbart att så många engagerade sig för Maja, säger Sussi Trygg.

Mindre än två veckor efter stölden kunde familjen Jakobsson åka i väg och genomföra adoptionen. Ett överskott på 19 000 kronor skänktes till barnhemmet i Nigeria.

– Det kändes som att vinna en miljon på Lotto och vi är så tacksamma för det Sussi gjorde. I och med överskottet blev det ju faktiskt ännu bättre än det var tänkt från början, säger Alexandra Jakobsson.

Hedersgäst på dopet

Sussi Trygg känner ett speciellt band till Maja som visat sig vara en tuff liten tjej. I sommar blir det dop med Sussi som hedersgäst.

– Jag är jättestolt över att jag gjorde det många kanske funderar på men inte vågar. Men även om det var jag som startade gruppen så var alla som engagerade sig med och såg till att hela den här historien fick ett lyckligt slut, säger hon.

Publicerad: