PRESENTERAS AV

Älg fastnade i stängsel – räddades av Staffan

avJasmin Lindberg

En vilsen älg traskade längs E4:an i Luleå och ville tillbaka till andra sidan av viltstängslet – men fastnade.

Då klev luleåbon Staffan Ruuth ur sin bil för att hjälpa honom vidare.

– Vi stod farligt nära älgen, kanske bara tio meter från honom, berättar Staffan.

Efter att Staffan Ruuth, 62, från Rutvik, lämnat sin sambo på flygplatsen på lördagsmorgonen fick han en otippad hemresa. På E4:an fick han plötsligt syn på en älg som traskade längs med vägkanten och sänkte farten, något som SVT Norrbotten var först att rapportera om.

– Jag körde bakom och ville inte stressa den i onödan. Men plötsligt stannade älgen upp och började hoppa mot viltstängslet och fastnade med benet, därefter kom han loss och sprang kors och tvärs över båda körbanorna, berättar Staffan.

Då bestämde Staffan tillsammans med en mötande bilist för att hjälpa älgen längs vägen. De gick cirka 50 meter framåt och öppnade en grind men älgen envisades.

– Det kändes väldigt viktigt att kunna hjälpa till för att hindra att det skulle bli en olycka av det, berättar Staffan och fortsätter:

– Vi försökte trycka ner stängslet tag för att han skulle hoppa över det, men lyckades inte. Då var vi farligt nära älgen, kanske bara tio meter från honom, lite onödigt nära, tillägger han.

Foto: PRIVAT
Staffan Ruuth, 62.

Född i fjol

Enligt Staffan såg älgen ung ut och gissar på att den bara var runt 1,5 år. Under räddningen berättar han att det kändes läskigt att stå så nära älgen.

– Vi var lite uppmärksamma om han skulle komma rusande så hade vi blivit tvungna att kasta oss åt sidan. Men det gjorde han inte och till slut hittade han hålet i viltstängslet, berättar Staffan till Aftonbladet och fortsätter:

– Då kunde han återgå till att vara skogens konung. Men han var inte så stor så han var nog inte den största kungen i skogen, tillägger han och skrattar till.

Blivit en lokal kändis

Älgen såg inte ut att ha några märkbara skador och ingen ska ha kommit till skada efter händelsen. Men däremot berättar Staffan att han nu fått mycket uppmärksamhet lokalt.

– Jag har blivit känd som en älgräddare, säger han och skrattar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM