Hon lyckades få bort tiggarna från gatan

Publicerad 2015-08-28

Anna Löfving: Nu hoppas jag att andra städer vill ta efter

I dag jobbar Elena och Nicolai Tudor med städning och målning.
”De dagar det inte finns jobb har vi ett stånd vid torget där romerna kan sälja hantverk och annat”, berättar Anna Löfving.

MARIEFRED. Anna Löfving tyckte det kändes hemskt att se tiggarna. Hon tog ett initiativ som gjorde att de fick jobb – i dag finns inga tiggare på gatan.

– Det är självklart att bry mig om dem som har det sämre.

För ungefär ett år sedan kom de första tiggarna till lilla pittoreska Mariefred. De satte sig framför stans livsmedelsaffärer. Anna Löfving, chefredaktör och ägare till Mariefreds Tidning, reagerade direkt.

– Det blev en otrolig kontrast till idyllen här. Det är hemskt om barnen ska växa upp med att se människor så förnedrade, säger hon.

Anna Löfving lyser av energi när hon berättar om allt som hänt sedan dess. Det märks att hon älskar att vara engagerad – och att engagera andra.

Åkte till deras by

Allt började med en loppmarknad för att samla in pengar till EU-migranterna. Den gav 20 000 kronor. Anna Löfving och ortens pingstpastor åkte till byn Crovu utanför Bukarest, som tiggarna kommer ifrån, för att lämna pengarna.

– Självklart har jag förstått att ingen åker och tigger för att det är bekvämt. Men nu insåg jag på allvar hur fruktansvärt fattigt romerna i Rumänien har det.

Tillsammans med före detta politikern Lotta Grönblad och pensionären Solveig Lundqvist startade Anna det som nu kallas "I Mariefred har tiggarna rest sig upp" eller Mariefredsmodellen.

Via en Facebookgrupp kan mariefredsborna anlita romerna för enkla jobb inom städning, målning, snickeri och trädgårdsarbete. Det senaste är att de plockar lingon och blåbär som säljs på torget. De får minst 75 kronor i timmen.

– Visst, vi hjälper bara de fem-sex som finns här. Men de i sin tur skickar pengar till runt tio personer var, så många fler i Crovu får det bättre. Det är ett pytteantal, men någonstans måste vi börja.

– Nu hoppas jag att andra städer vill ta efter. Det går att dela upp verksamheten i små områden, så blir det enklare.

Anna Löfving.

Bemanningsföretag

Nästa plan är att starta ett bemanningsföretag som sköter utdelningen av uppdrag till romerna, det blir enklare när det gäller byråkratin.

Varför gör du det här?

– Jag har alltid velat hjälpa andra, och har jobbat bland annat inom Sida och Röda korset. Mina föräldrar är likadana. Jag blev engagerad på allvar efter att vi varit i Tanzania en månad när jag var 14 år. Jag insåg hur världen ser ut.

När vi är ute och går en sväng kommer vi till ett långt rött staket som romerna varit med och målat. Anna Löfving stannar och småpratar med ägaren, som är mycket nöjd. Men det finns också kritiker, som tycker att romerna "tar" jobb från städfirmor och hantverkare.

– Jag har inte dåligt samvete, säger Anna Löfving. Jag känner många arbetslösa och vet att det är hemskt. Men om jag måste välja mellan att hjälpa två grupper, så hjälper jag dem som har det sämst.

"Vi vill inte tigga"

Två av de romer som har jobb är Elena och Nicolai Tudor. I dag arbetar de med städning och målning. Hemma i Crovu har de fem egna barn, och tar också hand om en systers sju barn. Och båda sina mammor. De bor i ett enda rum.

Genom gester, lite engelska och ett par svenska ord förklarar de att de är jätteglada att kunna jobba.

– Vi vill inte tigga mer, vi vill jobba mycket. Och skicka pengar hem. Vi är väldigt glada nu.

Så funkar lönen

Rekommenderad minimilön för vuxna är 75 kronor i timmen.

Ingen kontrolluppgift krävs om du som privatperson anlitar någon för under 1000 kronor per år.

För mer fakta om reglerna om du själv vill anlita någon för jobb: skatteverket.se

Följ ämnen i artikeln