Hundar

Hunden Grizz räddade försvunnen man

Hundföraren: ”Kände att all träning varit värt det”

Av: 

Olof Adlercreutz

SVENSKA HJÄLTAR

Mannens bil hade stått övergiven längs E4:an upp mot Umeå, med öppen bildörr i över ett dygn.

Utan några synliga spår, eller vetskap om var den försvunna mannen befann sig, gav sig hundföraren Jenny Edström och hunden Grizz ut i skogen.

– Vi var inte beredda på att hitta en människa vid liv, säger Jenny Edström.

När allt fler hörde av sig om den övergivna bilen till polisen kallades hundföraren Jenny Edström och kollegan Daniel Risberg till platsen.

Genast misstänker de att något inte står rätt till. I bilen hittar de bland annat ett par skor, något ägaren borde haft på sig.

– Jag och kollegan la upp en taktik, och lät Grizz söka. Han har ju sökt efter äldre spår vid andra brottsplatser, som inbrott, säger Jenny Edström.

Mycket riktigt får schäfern Grizz upp ett spår och börjar noggrant följa de misstänkta spåren i marken.

– Han koncentrerade sig verkligen på det här. Jag tänkte att ”vi är något på spåren här”.

Genom den oländiga terrängen går spåret stundvis i cirklar, över ett hygge och till slut fram mot en skogsdunge som skogsarbetarna lämnat kvar. Än har minusgraderna inte slagit till under nätterna, men väl den råa höstkylan.

– Det var blött och risigt, mitt ute på ett hygge. Det var verkligen en besvärlig terräng för den här mannen att gå i, säger Jenny.

”Något som rörde sig under en gran”

Vid det här laget hade Jenny och Grizz kommit en halv kilometer in i skogen. Plötsligt markerar Grizz på en pinne som det ska visa sig att mannen hållt i. Vid ett högt ris höjer Grizz på nosen, samtidigt rasslar det till precis i deras närhet.

– Jag såg att det var något som rörde sig under en gran. Sedan ser jag mannen som knappt kan gå. Han hade inga skor, såriga fötter och var medtagen och förvirrad. Hade han fått vara kvar där ute ett dygn till hade det nog inte gått så bra för honom, säger Jenny.

Varför mannen hade gått ut i skogen vet inte Jenny, men känslan av att hitta honom var överväldigande.

– Jag fick en sådan extrem känsla av lycka och jag kände att all den träning man lägger ner på sina hundar blir värt det, för en sådan här händelse. Att kunna hitta någon som lever och rädda en människas liv är det största man kan göra.

Mannen kunde efter Jennys och Grizz insats föras till sjukhus.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Svenska hjältar