Årets sporthjälte

Här peppar pensionärerna inför VM med bärs och sång

Av: 

Babs Drougge

SVENSKA HJÄLTAR

Många var vi som bänkade oss framför tv:n inför Sveriges första match i fotbolls-VM.

Så även pensionärerna på ett äldreboende i Stockholm. Videon där de sjunger nationalsången och dricker öl har gjort succé på sociala medier.

– Man ska leva tills man dör, säger aktivitetscoachen Monica Lyander.

”Jag vill leva, jag vill dö i Norden”. Glädjen i de äldres ögon går inte att ta miste på, när de laddar upp inför Sveriges första VM-match i full Sverigemundering. Med blågul ansiktsmålning, kalasar de på baconchips och rulltårta.

Självklart unnade de sig en kall pilsner till matchen. Just den här dagen var ölen alkoholfri, men de äldre på boendet i Sköndal i södra Stockholm får dricka alkohol om de känner för det, berättar aktivitetscoachen Monica Lyander.

– Vi var på Gotland för tre veckor sedan och då drack de rödvin och åt pizza och gick och la sig efter klockan tio. De får leva precis som alla andra. Man ska leva tills man dör, om man själv vill det, säger Monica Lyander.

”Blir aldrig långsamt”

98-åriga Eleonora Nordquist är en av de boende. Hon deltog i VM-festen och menar att det var en härlig tillställning trots hennes svala fotbollsintresse.

– När man sitter tillsammans så kan det vara ganska roligt. Det var god stämning och så blev det i alla fall ett mål till Sverige, säger Eleonora Nordquist.

Hon har bott på äldreboendet i drygt två år och fyller 99 i september. En stor anledning till varför hon trivs så bra är allt hålligång.

– Det är väldigt trevligt, det blir ju aldrig långsamt eller tråkigt här. Monica är fantastisk och hittar på väldigt mycket aktiviteter, säger Eleonora Nordquist.

De äldre bestämmer aktivitet

Bilden som förmedlas står i skarp kontrast till hur många föreställer sig livet på ett äldreboende, här får de äldre ofta ägna sig åt det de känner för.

– Jag tycker att man ska få ha roligt i slutet av livet också. Vi på Stora Sköndal jobbar mycket med delaktighet, det är deras hem och det är de som får bestämma. Ibland hittar jag på saker och ibland hittar de på saker, säger Monica Lyander.

Responsen viktig

Videon och bilderna där de äldre peppar inför matchen har fått stor spridning i sociala medier. Det är inte första gången boendet uppmärksammas. Monica tycker att det är roligt med respons, samtidigt som hon tycker att det borde vara en självklarhet att kunna se en fotbollsmatch även på ålderns höst.

Det är responsen från de äldre som får henne att lägga ned sin själ i arbetet.

– Det är det som gör det värt det. Det är klart det tar tid att handla och planera och samtidigt se till att de ska ha det bra. Jag gör som jag hade önskat att någon gjorde för min farmor och farfar, säger Monica Lyander.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu letar vi efter Årets Sporthjälte 2018 – hjälp oss och tipsa!

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets sporthjälte

Äldrevård

Sköndal

Stockholm

Fotbolls-VM

Goda nyheter