Brandmännens tårar på Svenska hjältar

Brandmännen Björn Svensson, 39, Mikael Bergner, 41, och Tommy Tuike, 39, stod för årets modigaste hjälteinsats.

Men när barndomsvännerna och kollegorna skulle äntra scenen var nerverna ändå på helspänn.

Där väntade nämligen inga mindre än statsminister Stefan Löfven och Reine Ullén – timmerbilschauffören brandmännen räddade ur skogsbranden.

– Det här tog fullständigt knäcken på mig, säger Mikael.  

Brandmännen Björn Svensson, 39, Mikael Bergner, 41, och Tommy Tuike, 39, stod för årets modigaste hjälteinsats.

Men när barndomsvännerna och kollegorna skulle äntra scenen var nerverna ändå på helspänn.

Där väntade nämligen inga mindre än statsminister Stefan Löfven och Reine Ullén – timmerbilschauffören brandmännen räddade ur skogsbranden.

– Det här tog fullständigt knäcken på mig, säger Mikael.  

Kanske beskrev kvällens programledare Mark Levengood det allra bäst.

För visst är det så att hjälte-statyettens händer som sträcker sig mot varandra, nog aldrig passat in bättre än för att illustrera brandtrion Björn Svenssons, Mikael Bergners och Tommy Tuikes hjältedåd.

”Låg i elden i två timmar”

När de satte sina egna liv på spel för att rädda Reine Ullén, 42, ur skogsbranden i Västmanland fick de sträcka in sina hjälpande händer långt – men nådde till slut handen i nöd.

Och det var en väldigt tagen trio som äntrade scenen. Nerverna var på helspänn eftersom alla tre förstått att Reine nog skulle vara på plats för att överräcka statyetten – och tacka.

– Jag låg i elden i två timmar och ringde min fru för att säga adjö. Jag bad henne tala om för mina barn hur mycket jag älskar dem. Och då kom ni och riskerade era egna liv för att rädda mitt. Tack grabbar för att ni räddade mitt liv, sa Reine på scen.

Med hjälp av sin fru Camilla fattade han beslutet att närvara vid galan trots den långa rehabilitering som ligger framför honom. I branden ådrog han sig 65 procentiga brännskador. Först nästa höst räknar Reine med att kunna börja jobba igen. Att äntligen få träffa sina hjältar betydde mycket för honom.

– Det var väldigt känslosamt – vad säger man till någon som räddat ens liv? Men att få överräcka priset var häftigt och det var skönt att på det sättet kunna tacka.  

”Känslosamt som sjutton”

Men hyllningarna tog inte slut där. Också statsminister Stefan Löfven passade på att hylla vännernas och kollegornas insats.

– Det är i de allra svåraste situationer vi människor sätts på prov på riktigt. Det ni gjorde och nu äras för är helt makalöst. Jag vill som Sveriges statminister tacka er och jag kan lova att det tacket kommer från hela Sverige. 

Efter galan har vännerna svårt att förstå det de precis upplevt. Visst imponerade statsministerns närvaro men allra gladast är man ändå över att Reine fanns där. Björn hade svårt att hålla tillbaka tårarna och för Tommy var återseendet på galan ett perfekt avslut på sommarens drama. På efterminglet kom man överens om att träffas snart igen – under något mer normala förhållanden.       

– Det var känslosamt som sjutton, en riktig storm. Jag hade redan bölat mig igenom hela galan så det här tog fullständigt knäcken på mig, säger Mikael.

”Gubbkassler-pass”

Som pris fick brandmännen en inbjudan att delta i The Games of Heroes – en internationell tävling för poliser och brandmän – som går av stapeln i Virginia i Usa under nästa år. De tre vännerna diskuterade skämtsamt att detta snarare är ett straff än ett pris.

– Men allvarligt talat så träffade man helt rätt. Vi gillar att träna och tycker att sådant här är väldigt kul, säger Tommy.  

Mikael håller med:

– Nu får vi öka på våra gubbkassler-pass.

Att man fick uppleva kvällen tillsammans var extra speciellt för de tre barndomsvännerna. För Tommy Tuike var kvällen till och med ren perfektion – förutom en liten detalj.

– Jag ville så gärna ta en selfie med Jill Johnson men hon hann gå, säger han och skrattar.

Gilla Svenska Hjältar på Facebook

Svenska hjältar | Aftonbladet
Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.