Årets ungdomshjälte

Elever i Australien inspireras av svenska Greta

Skolstrejkar för tuffare klimatpolitik

Av: 

Josefin Silverberg

SVENSKA HJÄLTAR

Hundratals australiska skolelever lämnar den här veckan klassrummen för att demonstrera för en bättre miljöpolitik.

De manifesterande ungdomarna har inspirerats av svenska Greta Thunberg.

Inför valet skippade Malena Ernmans dotter Greta Thunberg, 15, skolan och strejkade framför riksdagshuset för att uppmärksamma hur viktigt hon tycker det är med klimatfrågor.

Nyheten om den svenska 15-åringen har skapat ringar på vattnet. Filmstjärnan och ex-guvernören Arnold Schwarzenegger har bjudit in henne till ett klimatmöte. Nu har skolelever i Canberra i Australien också valt att gå i Thunbergs fotspår. I en debattartikel i australiska The Guardian uppmanar hon unga som vill se förändring att aktivt göra något åt det.

Vill få politiker att tänka efter

200 barn och 100 föräldrar samlades under onsdagsmorgonen utanför parlamentet i i huvudstaden Canberra med slagord för miljön skrivna på sina plakat.

– Jag strejkar för att få politiker att tänka över de beslut som de tar och hur de påverkar mig. Jag kan inte rösta men jag har ändå rätt till en framtid och en värld som går att leva i, säger Ayo Sullivan, 8, till Sydney Morning Herald.

De är en del av en landsomfattande protest organiserade av den studentbaserade aktivistgruppen School Strike 4-action. Kring 15 000 elever på 30 platser runt om i Australien, bland annat Melbourne, Brisbane och Perth, gick under fredagen ut i protest.

Premiärministern: ”Mindre aktivism i skolorna”

Precis som när Greta Thunberg strejkade vållar agerandet debatt.

Premiärministern Scott Morrison fördömer demonstrationerna och tycker att eleverna borde hålla sig i skolorna:

– Vad vi vill ha är mer undervisning och mindre aktivism i skolorna. Vi stöttar inte att skolor förvandlas till parlament, säger Morrison.

– Jag och mina vänner fyller 18 snart, vi kommer att kunna rösta i nästa val och det är löjligt om han inte vill lyssna på oss, säger strejkande Canberra-studenten Clara McArthur, 17, om premiärministerns uttalande, till Sydney Morning Herald.

Eleverna kommer inte straffas

Andra backar ungdomarna. En talesperson för utbildningsdepartementet säger att eleverna inte kommer att stoppas eller straffas om de väljer att delta i demonstrationerna.

Adam Bandt, partiledare för de gröna, har träffat flera av studenterna och säger att han står bakom dem.

– Premiärministern står verkligen inte i kontakt med ungdomar, varken i Australien eller resten av världen. De här studenterna vill ha en ledare som försvarar deras framtid men de har fått ett domderande, ogeneröst och nedlåtande tillrättavisande från någon som är värre än Tony Abbott (Australiens tidigare premiärminister, reds. anm), säger Bandt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ernmans dotter skolkar för miljön - hyllas av Schwarzenegger

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets ungdomshjälte

Miljöpolitik

Australien

Canberra

Greta Thunberg

Skola & utbildning

Scott Morrison