WWF: Nu är naturresurserna förbrukade

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: THINKSTOCK

I dag infaller "Overshoot Day", dagen då hela årets ekologiska budget har konsumerats.

– Resten av året lever vi över våra tillgångar, säger Carina Borgström-Hansson på Världsnaturfonden.

Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, infaller allt tidigare under året.

– Det är en tydlig trend sen 1970-talet. Omfattningen av vår konsumtion och utsläpp har ökat, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden, WWF.

Konsumerar för snabbt

Hon fortsätter:

– Vi konsumerar jordens resurser snabbare än den levererar: Hugger ner urskog och tar upp fisk utan att låta bestånden hinna växa till sig. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det tär på systemet.

På 15 år har den så kallade ekologiska skuldens dag flyttats från slutet på september till början av augusti.

– Men det finns ett litet ljus i mörkret. Hastighetsökningen har stannat av lite grann och hoppen mellan åren är inte längre lika stora.

Jorden är på gränsen nu

Utsläppen per capita har även minskat, men jorden befinner sig på gränsen till vad den mäktar med, betonar Carina Borgström-Hansson.

– Förra året var det varmaste året hittills. Det finns oerhört lite tid att agera för att stoppa utsläppen och ställa om till förnybar energi. Det var viktigt att klimatavtalet blev av men det är hög tid att leverera mot det nu. Den ekologiska skuldens dag är en påminnelse om att jobbet inte är gjort.

Foto: Foto: THINKSTOCK

Nu letar vi årets miljöhjälte 2016!

Minska matsvinnet, hitta på smarta uppfinningar som sparar in på jordens resurser eller påverka politikerna att fatta smartare beslut – det finns mycket man kan göra för miljön! Nu letar vi årets hjältar, och vi behöver din hjälp att hitta goda exempel på människor som du tycker gjort en fin insats! Nominera dina hjältar här.

I år samarbetar Svenska Hjältar med världsnaturfonden WWF. Tillsammans ska vi i höst presentera hjältar inom miljö och klimat-området för att på galan i december presentera Årets miljöhjälte.

– Det är viktigt när vi pratar klimat att vi kan engagera vanliga människor. Vi känner att Årets Miljöhjälte i samarbete med Svenska Hjältar är en jätteviktig grej. Vi måste lyfta fram det vanliga människor gör – och det finns jättebra förebilder, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden.

Hur stor roll spelar det att vanliga människor engagerar sig?

– Det är superviktigt. Allt vi kan göra i vår vardag – kanske tänka på hur man käkar och att man inte duschar lika länge – det gör att vi tar med den kunskapen till skolorna, arbetsplatserna och valurnorna, och då får vi verkligen till förändringen som görs, säger Marianne.

Följ oss på Facebook!

TT

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.