Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Helena öppnade fröbibliotek: ”En succé”

VALBO. Här är biblioteket som lånar ut frön.

Låntagaren lämnar sedan tillbaka nya från det man skördat.

– Vi hoppas att fröbiblioteket kan öka odlingsglädjen och bli en motkraft till de stora patentfrö-bolagen, säger bibliotekarie Helena Näslund.

Innanför entrén på Valbo bibliotek finns ett kartotek man inte hittar på alla bibliotek. I alfabetisk ordning ligger bruna små påsar med frön till såväl kryddor som blommor och grönsaker.

– Jag läste att Leksands bibliotek hade börjat med fröbibliotek. Jag tyckte att det lät som en rolig idé och något vi skulle kunna testa, säger Helena Näslund.

För att få hjälp med att organisera fröutlåningen kontaktade hon Annika Norin, en auktoritet inom växtodling, som tände på konceptet.

”Det blev en succé”

Hennes förening Hildegards vänner jobbar enligt lärorna som den medeltida diakonissan och helgonet Hildegard av Bingen förespråkade.

– Hon var långt före sin tid och trodde på den spirande kraften hos människan och i naturen. Bland annat skrev hon om potatisen långt innan Jonas Alströmer upptäckte den, säger Helena Näslund.

Medlemmarna i föreningen paketerade mängder av olika frön så att de var klara för utlåning förra våren.

– Det blev en succé vad gäller intresse och utlåning men tyvärr blev sommaren inget vidare och skörden därefter, säger Helena Näslund.

Stöd WWF - Bli fadder - Stoppa utrotningen!

Fokuserar på närodlat

Låntagare skriver upp sig i en liggare. De som behöver råd och hjälp med odling kan låna böcker i ämnet eller rådfråga Annika Norin.

Att låna fröer är helt kostnadsfritt. Inga förseningsavgifter tas ut men att låna kräver en motprestation.

– När man odlat sina blommor eller grönsaker får man ta reda på de nya fröna och lämna tillbaka. Om någon glömmer så påminner vi på sociala medier, säger hon.

I sommar var odlingsintresset fortsatt högt och vädret betydligt bättre.

Med fokus på närodlat och kolonilotter har odlingsintresset ökat. Men ofta är det några få företag som dominerar frömarknaden.

Där kan fröbibliotek bli en nyttig motkraft, tror Helena Näslund och kollegan Maria Malmberg.

Det finns även internationella förebilder.

”Mår bra av att odla”

I USA startades fröutlåning på vissa bibliotek som en protest mot det multinationella företaget Monsanto som blev världens näst största producent av genmodifierade frön.

Störst utlåning har det varit på frön som ger ätbara grödor som sallad och bönor.

– Flera andra bibliotek har hört av sig och frågat om vår idé. Människor mår bra av att odla och vi hoppas att fröbiblioteken kan leda till att odlingsintresset sprids och att fler börjar äta mer grönt, säger Helena Näslund.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.