Vincent hjälpte gravid kvinna på flygplan

SVENSKA HJÄLTAR

Blödde och skrek – tack vare Vincent nödlandade planet

1 av 2 | Foto: Vincent Lönngren

En gravid kvinna började blöda och skrika på flygplanet.

Som tur var fanns läkaren Vincent Lönngren från Uppsala ombord.

– Jag tyckte att det var rätt så obehagligt. Särskilt när jag inte visste om hon skulle fortsätta blöda eller inte, säger han till Aftonbladet.

Tidigare i mars flög läkaren Vincent Lönngren och hans familj hem från deras semester på Kuba. Plötsligt frågade kabinpersonalen om det fanns någon läkare ombord.

– Det har aldrig hänt mig förut, säger Vincent Lönngren.

”Rätt så obehagligt”

Anledningen till utropet visade sig vara en gravid kvinna i sjunde månaden som blödde och skrek på grund av enorma magsmärtor. Med hjälp av flygplanspersonalen gjorde han om flygplansköket till ett förlossningsrum och undersökte kvinnan.

– Jag tyckte att det var rätt så obehagligt. Särskilt när jag inte visste om hon skulle fortsätta blöda eller inte, säger han.

Osäkra på om de kunde landa

Kabinpersonalen var först osäkra på om de var tvungna att landa planet som precis lyft från Kuba. De trodde dessutom att vädret var för dåligt.

– Jag sa att de verkligen behövde göra det. Det var väl min insats.

Men vädret klarnade och planet kunde landa i Goose Bay i Kanada utan att Victor Lönngren, som till vardags jobbar som ST-läkare på patalogen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, behövde utföra sin första förlossning.

Vad hade hänt om planet inte hade kunnat landa?

– Det är omöjligt att veta, men en förlossning i sjunde månaden är ju inte särskilt bra.

Hoppas det gick bra

Efteråt gav Victor sina kontaktuppgifter till flygbolaget och bad dem höra av sig när de vet hur det har gått för kvinnan. Men än har han inte hört något.

– Nej, jag har inte fått veta någonting. Jag hoppas att det gick bra. Det kan ju bara ha varit en liten blöding i moderkakan och det är ju inga problem.

ARTIKELN HANDLAR OM