PRESENTERAS AV

”Hjältar finns överallt”

SVENSKA HJÄLTAR

Sist ut i juryn: Polischefen Carin Götblad – och tv-brandmannen ”Mora”-Anders

Bosses hjärta hade stått still i 14 minuter när Anders ”Mora” Eriksson räddade hans liv.

Med hjälp av några äkta svenska vardagshjältar.

–?Det finns hur mycket hjältar som helst där ute, säger han.

Foto: polisen & brandmannen Länspolismästaren Carin Götblad och brandmannen Anders ”Mora” Eriksson gör Svenska Hjältar-juryn komplett. ”Godhet smittar. Folk vågar mer när de ser att det finns goda krafter överallt”, säger Carin Götblad.

De representerar två klassiska hjältegrupper – brandmännen och poliserna. Nu ska livräddaren Anders Eriksson och länspolismästaren Carin Götblad själva kora hjältar. De är de två sista jurymedlemmarna i Aftonbladets storsatsning.

–?Godhet smittar. Därför är det här så otroligt viktigt. Folk vågar mer när de ser att det finns goda krafter överallt, säger Carin Götblad.

De svenska hjältarna är betydligt vanligare än man tror. Det kan Mora-Anders vittna om.

I vintras följde svenska folket Anders och hans kollegor på brandstationen i Sundbyberg när de utförde hjältedåd i SVT:s ”Livräddarna”.

”Häftigt att rädda någon”

För Aftonbladet avslöjar tv-hjälten att det ofta är tack vare allmänhetens insatser som brandmännen lyckas rädda liv.

Exempelvis den gången Bosse Hellberg, 62, föll ihop i omklädningsrummet efter en badmintonmatch i januari.

När ambulansen kom till platsen hade han ingen puls, hans hjärta hade stått still i flera minuter.

Anders och hans kollegor tog över. Fem återupplivningsförsök med defibrillatorn misslyckades. Men Anders vägrade ge upp. Han fortsatte att massera hjärtat. Bosse började andas.

–?Jag blev skitglad. Det är jättehäftigt när man lyckas rädda någon. Då orkar man jobba ett tag till, säger Anders.

Bosse blev helt återställd. Trots att han varit död i 14 minuter.

”Hans vänner var hjältar”

–?Det var tack vare två av hans vänner som Bosse klarade sig så bra. Så fort han trillade ihop började de göra hjärt- och lungräddning. Vännerna pumpade runt hans blod så att kroppen underhölls med syre. Om de inte gjort det hade han fått hjärnskador redan efter några minuter. De var verkligen hjältar, säger Anders Eriksson.

Carin Götblad vill lyfta fram en helt annan sorts hjältar. Som 20-åring, innan hon gjorde kometkarriär som jurist och länspolismästare, var hon en komvuxpluggande ensamstående mamma i betongförorten.

–?Jag vet hur det känns att vara utsatt, så jag har alltid haft stor respekt för människor som lever i utsatta områden, säger hon.

–?För mig är hjältar de som kämpar på i vardagen, utan glamour. De som bryr sig och gör goda insatser i det tysta, till exempel de som jobbar inom barnomsorgen och socialtjänsten.

Chatta med ”Mora”-Anders Eriksson i morgon 11.00