”Beyoncé fick mig att börja älska mig själv”

Uppdaterad 2017-07-29 | Publicerad 2017-06-10

Mobbingen hon utsattes för höll på att kosta henne livet. 

I dag föreläser Marwa Karim om sina upplevelser för att hjälpa andra som utsätts.

– Tillsammans kan vi påverka och ingen ska behöva ta skit, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Varje dag är det många elever som går till skolan med en klump i magen. En som vet allt för väl hur det känns är Marwa Karim. Från sex års ålder mobbades hon och hatades av sina klasskamrater, så illa att hon ville ta sitt eget liv. Men när hon slutligen sa ifrån och började blogga om vad hon varit med om vände livet. För det blev hon utsedd till Årets ungdomshjälte 2014. 

I dag föreläser hon om sina upplevelser för att hjälpa andra. När Svenska hjältar skolturné var i Globen var hon på plats för att prata om mobbing.

– Jag har blivit utsatt för mobbing i tio år, jag blir fortfarande utsatt på nätet. Men jag är så stark och de vägrar att inse det, det är därför de är på mig. Men jag är en queen, säger Marwa Karim.

Tänk hur du själv vill bli behandlad

Och när en elev frågade ”hur fick du modet att starta bloggen?” svarade hon:

– Från början ville jag skriva av mig lite, för jag hade skrivit dagböcker innan. Men så kände jag att jag ville inspirera andra människor, och det har jag lyckats med. Det är terapi för mig att ha min blogg, säger hon.

För Marwa är det viktigt att komma ut och träffa elever och prata om mobbing för att de ska förstå hur det känns att bli utsatt. 

– Ser man någon som blir mobbad så tycker jag att man ska tänka hur man själv skulle ha velat bli behandlad. När jag var liten och blev mobbad önskade jag att det fanns någon där som backade mig och verkligen sa ifrån.

Viktigt med bra förebilder

I dag är Marwa Karim en förebild för många unga. Och hon vet själv hur viktigt det är med just förebilder.

– Det är mycket tack vare Beyoncé som jag hittat min självkänsla. Jag tycker att hon är så cool, hon har stått ut med så mycket skit och jag kände att nu vill jag vara den nya Beyoncé. Jag insåg att måste börja älska mig själv för det finns ingen som liknar mig.

Följ ämnen i artikeln