Runo, 72, våldtogs av sin mamma – räddades av Gita

Årets vårdhjälte 2019 Gita Rajan överraskades av flera tidigare patienter när hon tog emot sitt pris på Cirkus i Stockholm.
En av dem var Runo.
– Gita har räddat mitt liv. Tack vare henne vet jag nu hur det är att vakna upp utan att vara rädd eller ha ångest.

Runo, 72, har under hela sitt liv kämpat för att förtränga övergreppen och den psykiska misshandeln han upplevde i barndomen. Han har hållit uppe en fasad och haft en framgångsrik karriär som naprapat, trots att han i perioder mått riktigt psykiskt dåligt.

– Jag har provat allt som finns i behandlingsväg, från tabletter till olika former av terapi för att få bort symtomen jag haft. Men inget har egentligen fått mig att må bra.

Anledningen, säger Runo, beror på att ingen har hjälpt honom att bearbeta själva anledningen till att han mått dåligt.

– Min barndom var ett helvete. Så fort jag och mamma var ensamma kunde vad som helst hända. Det var dock först när jag var vuxen som jag insåg att en del av det hon utsatte mig för var incest.

Genom ett tips kom han i kontakt med Gita Rajan och kliniken Wonsa. Efter två års kötid fick han börja i terapi.

– Jag har aldrig någonsin mått så bra som jag gör nu och det är tack vare Gitas arbete. Hon har gett mig möjligheten att få uppleva ett liv utan konstant ångest, rädsla och skam. I dag överlever jag inte bara, jag lever.

”Aldrig tidigare kramat så många”

Runo hoppas att utnämningen av Gita till Årets vårdhjälte kan få fler att inse vikten av att satsa på behandling för personer som behöver psykologisk vård efter sexuella övergrepp.

– Det är precis som inom naprapatin. Förr botade man bara ryggvärk med tabletter och vi naprapater som ville hitta orsaken till värken ifrågasattes. Men efter många år av kamp fick vi legitimation år 1994 och nu börjar människor förstå vikten av att veta varför man har ont.

På samma sätt hoppas han att det kommer bli med vården för personer som utsatts för sexuella övergrepp.

– Mottagandet från publiken på Cirkus var helt fantastiskt och och jag har aldrig tidigare kramat så många människor som den här kvällen. Efteråt kom bland annat Peter Jöback och överbefälhavare Micael Bydén fram och pratade mig och tackade. Jag är glad att så många engagerar sig och hoppas att vi kan skapa förändring tillsammans.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.