Linnéa, 15, stoppade knivattack och räddade vännerna

Årets Ungdomshjälte 2019 är Linnéa Karhula

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

TILLBERGA. På väg till ungdomsgården attackerades Linnéa Karhulas killkompis Max av ett maskerat ungdomsgäng.

När Linnéa och hennes pojkvän Loke försökte gå emellan knivhöggs Loke och Max svårt.

– Jag sparkade och slet bort de andra ungdomarna från Max och Loke och sedan var mitt enda fokus att fortsätta hålla liv i dem, säger Linnéa Karhula som nu blivit utsedd till Årets ungdomshjälte.

När Aftonbladet träffar Linnéa Karhula, 15, utanför ungdomsgården Kvartan i Tillberga är det första gången hon är tillbaka efter knivdådet i slutet av januari. Både hennes killkompis Max och hennes pojkvän Loke blev knivhuggna av de äldre killarna och Linnéa räddade deras liv genom att slita bort de äldre killarna och göra livsuppehållande insatser på Max och Loke tills ambulansen kom.

– Jag har inte velat komma tillbaka hit innan. Men nu när vi är här känns det nästan som att det som hände bara var en film, säger hon.

1 av 4 | Foto: JONAS BILBERG
Linnéa Karhula utanför ungdomsgården där hon räddade livet på sina vänner.

Blev bråk på liv och död

Linnéa Karhula minns att hon blev rädd när hon såg de maskerade ungdomarna utanför ungdomsgården. Hennes 13-åriga kompis Max hade tidigare blivit osams med gäng äldre killar efter att hans kompis fått sin hand klämd i en dörr.

– Jag sa att jag ville gå därifrån och strunta i ungdomsgården, men mina kompisar sa att det inte kunde vara så farligt, säger Linnéa.

Några sekunder senare var det ett bråk på liv och död.

– Hela gänget kom emot oss och attackerade Max. Han ramlade ned på marken och de fortsatte att sparka och slå på honom. Jag och min pojkvän försökte gå emellan och dra bort folk och få dem att sluta, säger hon.

Det Linnéa inte visste då var att en av ungdomarna bar kniv. Några sekunder senare hade hennes pojkvän blivit knivhuggen i hjärtat och fått en punkterad lunga. Även hennes kompis Max hade blivit knivhuggen.

– Jag har gått på karate i många år och det var de kunskaperna jag använde för att slita bort de andra ungdomarna, och sparka bort den maskerade killen med kniv.

Föll ihop och blödde

Det var först när de hade sökt skydd inne på fritidsgården som Linnéa insåg hur illa skadade Max och Loke var.

– Jag såg att Loke ramlade ned på golvet och blödde. Jag sa till min kompis att lägga sig ned han också eftersom han blivit knivskuren och sedan ropade jag till de andra att hämta papper och handdukar för att stoppa blödningarna, säger Linnéa.

Flera ungdomar blev vittne till hur Linnéa kämpade för att rädda Max och Loke.

– När jag försökte stoppa blödningen på min kompis Max hörde jag en tjej skrika att min pojkvän inte hade någon puls. Jag tog mig dit snabbt och började pumpa på hans bröst för att han skulle komma igång igen. Han hade slutat andas och det var vitt skum som kom ur hans mun.

Opererades för sår i hjärtat

Tack vare Linnéas hjärtmassage kom Lokes cirkulation igång igen. Tillsammans med en väktare fortsatte hon tills den första ambulansen anlände. På sjukhuset opererades han akut för ett sår i hjärtats högra kammare och situationen var livshotande.

– Den vård som Linnéa gav på plats i form av hjärt- och lungräddning gjorde att vi kunde göra vårt jobb och slapp dödförklara en 14-åring, säger Jan Wisinger överläkare på kirurgavdelningen på Västmanlands sjukhus Västerås.

Linnéa Karhula säger att det var tack vare sin karateträning och sjukhusserier som hon visste vad hon skulle göra.

– Jag gillar de flesta sjukhusserier, och jag har sett filmer på internet om hjärt- och lungräddning och lärt mig det i skolan också.

I dag är både Max och Loke helt återställda.

– Jag är jättetacksam. Om inte Linnéa hade funnits där så hade jag kanske inte funnits här och inte Loke heller, säger Max.

– Jag är väldigt tacksam för att jag lever. Tack vare Linnéa, säger Loke.

1 av 2 | Foto: Ur Svenska hjältar-galan 2019
Jan Wisinger, överläkare på kirurgavdelningen på Västmanlands sjukhus Västerås, säger att Linnéas insats gjorde att de slapp dödförklara en 14-åring.

Åtalades för mordförsök

Några månader efter attacken åtalades en 17-årig kille för mordförsök. Ytterligare två andra ungdomar åtalades för grov misshandel. Eftersom varken tingsrätten eller hovrätten ansåg det bevisat att det var just 17-åringen som utdelat de livshotande huggen frikändes han från mordförsök och dömdes enbart för misshandel. De två andra ungdomarna frikändes eftersom rätten inte kunde fastställa vad i misshandeln de gjort. Linnéa Karkulas agerande kan däremot många vittna om och hon har hyllats av många och fått medalj av polisen för sitt ingripande.

– Jag är väldigt glad att jag blivit utsedd till Årets ungdomshjälte, men framför allt är jag glad för att Max och Loke lever och för att jag visste vad jag skulle göra den där kvällen, säger Linnéa Karhula.

Årets Ungdomshjälte 2019

Namn: Linnéa Karhula. Ålder: 15 år. Bor: I Västerås. Gör: Går sista året i högstadiet.

Juryns motivering: Linnéa är en hjälte för att hon på egen hand övermannade gänget som attackerade hennes kompisar och därmed också räddade livet på sin vänner Loke och Max som blev knivhuggna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.