PRESENTERAS AV

Skådespelerskan Molly Nutley: Jag får helt groteskt näthat

avCecilia Gustavsson

Skådespelaren Molly Nutley, 22, engagerar sig allt mer i flickors och kvinnors rättigheter.

– Jag har fått helt groteskt näthat när jag säger vad jag tycker i de frågorna.

Foto: Bo Bergendal, Plan
Molly Nutley kämpar för en bättre värld för flickor, bland annat har hon besökt Tanzania.

Molly Nutley är med i Svenska Hjältars jury, och under jurymötena engagerade hon sig starkt för de kandidater som på något sätt handlar om tjejers och kvinnors villkor.

Mamma en förebild

Hon berättar att hon är uppväxt med att jämställdhet är något självklart, enligt både mamma Helena Bergström och pappa Colin Nutley.

– Wow, min mamma alltså – hon har kämpat mycket med det här. Jag hade inte varit sån här om det inte varit för henne, och för pappa också för den delen.

Molly Nutley är sedan i somras ambassadör för Plan International Sverige med särskilt fokus på flickors utsatthet.

Har du själv behandlats annorlunda för att du är kvinna?

– Ja, ta en sådan enkel sak som sociala medier. Jag måste tänka mig för tre gånger innan jag lägger ut något på Instagram, det behöver inte min pojkvän. Det finns så mycket näthat mot tjejer som är sexualiserat, grovt och helt absurt.

– Och i min bransch finns ett ideal för hur tjejer ska se ut och vara som inte är sunt. Den som höjer rösten och säger ifrån räknas som jobbig.

”Utsatta hela livet”

Molly Nutley har också fått se med egna ögon hur situationen för flickor kan vara ute i världen. Hon gråter nästan när hon tänker på hur det var när hon besökte Tanzania ihop med Plan och Musikhjälpen:

– Att se hur tjejerna hade det i sin vardag var en chock. Som att de ses som orena när de har mens, hur de riskerar infektioner för att de inte har mensskydd, och att många inte får gå i skolan. I många länder är tjejer utsatta hela livet bara för att de är tjejer. Jag har aldrig känt mig så liten och hjälplös.

Vilken är den viktigaste frågan?

– Grunden är att se feminismen för vad den är… att den handlar om något så självklart som att alla människor är lika värda, punkt. Att våga säga stopp för sexistiska skämt, stå upp för sina åsikter och hålla varandra om ryggen. Då kan saker börja förändras.

Vad är en riktig hjälte, tycker du?

– En som står upp för någon annan, som agerar på magkänslan och i den stunden glömmer sig själv.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007. Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan – missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

ARTIKELN HANDLAR OM