PRESENTERAS AV

Räddade pojkens liv: ”Handlade instinktivt”

avChristina Smedbakken

Foto: Privat/TT/Montage
Den högra bilden är en exempelbild och föreställer inte badplatsen i texten.

Andreas Engelin, 42, och några andra strandgäster räddade i tisdags en 17-årig pojke från att drunkna, vilket tidningen TTELA var först att berätta om.

– Om vi inte fått ut vattnet ur lungorna och fortsatt med hjärt- och lungräddning hade han nog inte levt idag, säger Andreas till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Den vilsamma tisdagsturen till badplatsen Gaddesanna i Vänersborg förvandlades till något helt annat för Andreas Engelin från Trollhättan. När han anlände till stranden med sina barn hördes snart rop på hjälp från en kobbe cirka 50 meter ut i vattnet.

– Ett gäng killar ropade efter hjälp precis när vi kom. Vi hann inte mer än att ställa ned våra solstolar och väskor. Först insåg jag inte vad som hade hänt, men när en kvinna från stranden vinkade åt mig att följa med ut förstod jag att det var allvarligt, säger Andreas.

”Han var helt livlös”

Tillsammans med kvinnan tog han sig ut till kobben, där den 17-årige pojkens kompisar precis lyckats få upp honom på land.

– Han var helt livlös när vi kom. Han hade väldigt svag puls och knappt någon andning. Jag agerade instinktivt. Det fanns inget annat att göra än att påbörja hjärt- och lungräddning, säger Andreas.

De insåg att pojken hade vatten i lungorna, och satte honom på huk för att pressa ut vattnet.

– Vi fick ut ganska mycket vatten och lade sedan ned honom på marken igen och fortsatte med hjärt- och lungräddningen. Det var nog det som räddade honom, att vi lyckades forcera ut vattnet ur lungorna och sedan fortsatte med hjärt- och lungräddningen. Annars hade han nog inte levt idag, säger Andreas.

”Vaken och pratar”

När räddningstjänsten anlände till platsen hade pojken redan puls och andning, men var fortfarande medvetslös. Andreas och de andra informerade räddningspersonalen om vad som hänt och lämnade sedan plats för dem att fortsätta räddningsarbetet.

Pojken fördes till Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Under onsdagen ska hans tillstånd ha förbättrats.

– Jag fick information för bara några minuter sedan om att han har kopplats ur respiratorn och är vaken och pratar, säger Andreas på onsdagsförmiddagen.

Hyllas för hjälteinsatsen

Nu hyllas Andreas för sin insats av pojkens närstående och av Grästorps kommun, som är arrangörer för det sommarläger som ungdomarna deltog i när olyckan inträffade. Även räddningstjänsten är tacksamma för strandgästernas ingripande.

– Det är fantastiskt, det är det som räddade livet på honom. Annars hade det nog gått illa. Risken är stor att han hade drunknat, säger Johan Ytterberg, inre befäl hos Norra Älvsborgs Räddningstjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM