Katter

”Katterna går en plågsam död till mötes”

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Jennie Johansson kämpar för hemlösa katter.

Nu ryter hon till mot obetänksamma kattägare.

– Om du inte förstår att det handlar om liv så gå och köp dig ett gosedjur i stället, säger hon.

Allt började med att en hemlös katt flyttade in på Jennie Johanssons altan. Nu har hon drivit föreningen Växjö hemlösa katter i två år.

Jennie Johansson, 44, startade föreningen Växjö hemlösa katter 2015. Sedan dess har hon tagit hand om hundratals katter som av olika anledningar övergivits av sina ägare. Tidigare i somras slog Jennie larm om en kraftig ökning av antalet övergivna katter, och hennes Facebookinlägg fick stor genomslagskraft.

– Jag får nödrop från överallt. Alla kattorganistationer går på knäna, och vi gör vårt bästa för att täcka upp för varandra. Men vi hade säkert behövt vara tusen organisationer till om vi skulle kunna få bukt på detta. Vi som jobbar ideellt lägger mer tid på detta än på något annat i våra liv. Och ändå räcker vi inte till, säger hon.

Runt 150 000 hemlösa katter beräknas just nu driva landet runt. Många av dem är sjuka, magra och okastrerade.

– En sommar fick vi in en stor koloni med döende kattungar. De hade svår lunginflammation och kunde inte öppna ögongen på grund av ögoninfektion. De hade utsvällda maskmagar och skabb och mammorna var sjuka. Det var bland det värsta jag sett, berättar Jennie.

Efterlyser ägare i sociala medier

Av alla kattungar som föreningen fått in redan i juni var fyra hanar och tjugo honor. 

– Och tänk dig om honorna inte hade hittats – tänk hur många ungar det hade blivit framöver. Det hade blivit katastrof!

Märta är en av alla kattungar som föreningen tagit hand om.

När katthemmet får in en ny katt gör de en polisanmälan och letar upp ett karantänhem. Katten sitter i karantän i upp till sex veckor, och under tiden får den behandling mot skabb, mask och blir kastrerad. Efterlysningar läggs ut i sociala medier, men i de flesta fall handlar det om omärkta katter som aldrig kommer till rätta. När polisen hanterat ärendet tillfaller katten katthemmet, och därefter letar man en ny ägare. 

– Bakom varje katt ligger det mycket jobb. Vi gör alltid hembesök för att se att det är ett ärligt hem som matchar just den katten, och tar stor hänsyn till om den tycker om till exempel barn, hundar eller är kelig. 

Köp ett gosedjur i stället

Jennie blir arg över att folk inte är mer informerade om hur man bäst tar hand om djur. 

– Det är 2017 och folk är inte mer upplysta om hur vi ska behandla våra djur. Det är liv vi pratar om – katter kan leva upp till 20 år! Om man har svårt att förstå att det inte är en slit- och slängvara så tror jag att man ska in på en leksaksaffär och köpa ett gosedjur i stället. Det är dyrare att köpa ett gosedjur än att köpa en katt på många köp/säljsidor. Det är så bedrövligt så jag finner inte ord.

Noora och William är döpta efter karaktärerna i populära serien ”Skam”.

Vad vill du hälsa till de som funderar på att skaffa katt?

– Snälla, läs på ordentligt innan så att du vet vad som krävs: Att man behöver kastrera, registrera och id-märka. Skaffar man en katt så tar man på sig ett livs levande åtagande – då måste man se till djurets bästa.

Sommarkatten svälter ihjäl

Jennie tycker att lagstiftningen måste bli hårdare, och att frågan om djurens rättigheter är på tok för lågt prioriterad. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Vi säger att vi har väldigt bra djurskyddslagar i Sverige jämfört med andra länder, men jag tycker att vi står still. Det är som om vi levde på 50-talet. 

Så här i slutet av sommaren hotas många katter av svält. 

– Om du har haft en sommarkatt som du matat och gett vatten; När du packar ihop efter semestern och stänger dörren så sitter katten kvar och förstår inte vad den ska göra. När folk försvinner från ett sommarstugeområde eller en camping så försvinner även maten. Och det innebär att katten kommer att svälta och gå en plågsam död till mötes.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katter

Djur & natur

Växjö