Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Fyra unga pojkar räddade livet på tolvåring i Fyrisån

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Hannes Ahlborg från Storvreta, en av hjältarna.
Hannes Ahlborg från Storvreta, en av hjältarna.

SVENSKA HJÄLTAR

Ett drama utspelade sig vid badplatsen i Storvreta på tisdagen när en tolvåring plötsligt fick kramp och riskerade att drunkna i Fyrisån.

Men tack vare ett snabbt ingripande av fyra jämnåriga pojkar kunde tolvåringen räddas.

Neo, Pontus, Hannes och Tusse heter de fyra pojkarna från Storvreta som just nu hyllas som stora hjältar efter deras rådiga ingripande på tisdagen då en jämnårig pojke riskerade att drunkna.

Det var P4 Uppland som först uppmärksammade hjälteinsatsen, och på onsdagen är det tänkt att de fyra hjältarna också ska hyllas av bland annat räddningstjänsten.

– Som jag har förstått det ska de få diplom och lite annat, säger Fredrik Ahlborg, pappa till en av hjältarna, som tror att sonen Hannes till en början inte riktigt förstod att han faktiskt hade räddat livet på en annan människa.

– Det var under middagen igår (läs tisdag) som han plötsligt säger ”det hände en ganska rolig sak idag” och så berättade han hela historien för oss, och vi blev helt paffa.

Har han förstått mer nu i efterhand?
– Just då verkade han inte tycka att det var så stort, men efter våra reaktioner och all den uppståndelse som har blivit så tror jag att han börjar förstå.

Pappa Fredrik Ahlborg (till höger).

”Fick lite tårar i ögonen när jag hörde dem på radion”

På tisdagsmorgonen intervjuades de fyra hjältarna på P4 Uppland, och pappa Fredrik medger att det kändes speciellt.

– Jag fick lite tårar i ögonen när jag hörde dem i radion. Jag är själv över 50, men har hittills aldrig räddat livet på någon, så det är en fantastisk insats som pojkarna har gjort, fortsätter Fredrik Ahlborg som också vill passa på att skicka en liten varning.

– Som jag förstod det så fick den här pojken kramp i benen, och det är väldigt kallt vatten, så det gäller att vara försiktig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Beskedet blir helt avgörande för Uppsalas turistnäring

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Uppsala

Storvreta

P4

Drunkningsolyckor

Svenska hjältar