Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Påskgesten: Lät äldre gosa med kycklingar

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För att liva upp de äldres tillvaro bestämde sig Carina Nordqvist för att gå påskkärring och låta de boende gosa med livs levande kycklingar.

– De flesta skiner upp som solar när de ser levande djur, säger hon.

Carina Nordqvist, 56, jobbar med anhörigstöd i Ovanåker i Hälsingland. Inför påsken skulle det ställas till med påskcafé för kommunens äldre. Då såg Carina Nordqvist sin chans att göra dagen extra minnesvärd.

– Jag har bara höns själv så jag frågade en väninna om jag fick låna hennes kycklingar. Jag tog med mig tre stycken i en korg och klädde ut mig till påskkärring, säger hon.

1 av 2 | Foto: Privat
Ett 40-tal äldre fick träffa kycklingarna.

”Skiner upp som solar”

Sedan gick hon runt på alla avdelningar och knackade på hos de boende som inte var ute. Ett 40-tal boende fick då chansen att träffa livs levande kycklingar.

– Vissa trodde ju inte att det var sant, att det var på riktigt. Men det var jätteuppskattat och jätteroligt. De flesta skiner upp som solar när de ser levande djur. Att se glädjen i ögonen är så värmande, säger hon.

Vill visa upp glädjen

Det är första gången som Carina Nordqvist påskar på det här sättet för de äldre. Hon tycker att det är viktigt att visa upp den här sidan av äldreomsorgen.

– Vi får nästan alltid höra det jobbiga och tråkiga. Det finns faktiskt jättemycket glädjeämnen med men det får man nästan aldrig se. Det var därför jag delade med mig av det här.

I sociala medier har hon fått hejarop för sitt initiativ. Där har flera berättat om liknande hjärtevärmande händelser då äldre fått träffa djur.

5 fina initiativ för landets äldre 00:45

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM