Flyktingsituationen

My, 23, tog med flyktingfamiljerna till lekland

”Det märktes att de blev jätteglada”

Av: 

Tove Björnlundh

SVENSKA HJÄLTAR

ÅBY. En hel dag med lek, spring och skratt.

För att få en paus från sitt utreseboende, där många tidigare asylsökande väntar på att lämna Sverige, bjussade My Nygren och Mötesplats KRIK på en utflykt till ett stort lekland.

– Det märktes att de blev jätteglada och det var väldigt kul att så många föräldrar var med och släppte loss och fick ha en riktigt rolig dag.

På ett utreseboende bor de som fått avslag på sin asylansökan eller av andra skäl ska lämna Sverige. Tanken är att man ska bo där en kort stund innan man återvänder hem eller till sitt mottagarland, men för en del kan väntan bli lång.

My Nygren, 23, är projektledare för Mötesplats KRIK, integrationsdelen av den ideella idrotts- och ungdomsorganisationen KRIK. En dag i slutet av mars tog de med sig 60 personer från ett utreseboende i Åby och bjöd på en heldag på Leos lekland.

– Det märktes att de blev jätteglada och sprang omkring och lekte hur mycket som helst. Det var väldigt kul att så många föräldrar var med och släppte loss och fick ha en riktigt rolig dag.

Föreningen fick ekonomisk hjälp från Danmark-Funbos församling och kunde hyra bussar som skjutsade alla till leklandet för en dag fylld med rutschkanor, klätterställningar, lianer och studsmattor. 35 volontärer var på plats för att alla barnen skulle ha någon att leka med.

– Vi ville också att de vuxna skulle ha någon att prata med och få en paus från boendet där det inte händer så mycket, säger My.

– Det är en väldigt stor kontrast från där de bor. Det finns inte så mycket leksaker eller böcker där.

”Idrott är bra för integrationen”

Mötesplats KRIK är en organisation som ordnar idrottsgrupper och sportar ihop.

– Vi arbetar utifrån en kristen grund, att alla förtjänar att få mötas med respekt och kärlek och ha en bra gemenskap, säger My och berättar hur det började:

– 2015 kom det många asylsökande, då upptäckte vi att idrotten var ett jättebra verktyg för integration. Man behöver inte kunna samma språk, alla kan spela fotboll. Så vi började bjuda in från språkcaféer och starta upp grupper som bland annat åkte till asylboenden och utreseboenden för att idrotta tillsammans.

En del av dem de möter bär på tunga berättelser om flykt, krig eller fattigdom.

– Det är tufft att tänka på hur orättvist det är. Hur vissa har det bra och andra har det sämre. Men då får man göra det lilla man kan för att ge en dräglig tillvaro till de som har mindre.

Mötesplats KRIK har också volleybollgrupper specifikt för tjejer från Afghanistan och Irak.

– Många bär slöja och och får inte idrotta med män, så vi ordnar grupper just för tjejer så att de ska kunna delta.

Varför har du engagerat dig?

– Jag har själv fått möjlighet att kunna delta i idrotter och vara med så det känns betydelsefullt att få ge det vidare. Det känns som en självklarhet. Sen är det jätteroligt också! Man får massa nya vänner, säger My Nygren.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Läraren Cecilia har fixat bostad åt 55 ungdomar

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingsituationen

Migration

Välgörenhet

Ekonomisk utsatthet

Integration

Svenska hjältar

Uppsala