Mathias och Mattias räddade barn från sjunkande båt

Lastbilsmekanikern Mathias Lernhede, 30, från Karlstad skulle ut och fiska med sin kamrat.

Då fick de syn på en sjunkande båt med fem ungdomar i sjönöd.

– Det var bara full speta att plocka upp dem.

Mathias Lernhede och Mattias Bryske delar ett stort intresse, nämligen fiske. Förra fredagen skulle de ut på en av sina vanliga fisketurer.

– Jag slutade vid fyra och tänkte ”det hade allt varit gött och dra ut på sjön lite” och polaren var lika taggad som jag, berättar Mathias.

Vädret var okej – men det blåste en hel del på Vänern. Mathias har en Flipper 570, en hardtop båt med styrpulpet, och kände sig trygg. Men när de kom längre ut märkte de att det blåste mer än väntat.

Snart fick de syn på en öppen båt en bit bort. Killarna bestämde sig för att ta en titt för att se att allt var som det skulle.

– Då såg vi två personer som stod på båten och som började vifta med händerna.

När de kom närmare såg de att det var tre flickor; två som stod på båten och en som låg i vattnet och höll i sig i båten. Flickorna var mellan 12 och 17 år. Båten var nästan fylld med vatten.

– Det var kanske femton centimeter kvar upp till relingen. Resten var vattenfyllt. Den yngsta tjejen stod i mitten på båten med vatten upp till knäna.

Mathias Lernhede och Mattias Bryske gillar att fiska tillsammans. När de var ute på Vänern förra fredagen fick se plötsligt se en båt som höll på att sjunka.
Mathias Lernhede och Mattias Bryske gillar att fiska tillsammans. När de var ute på Vänern förra fredagen fick se plötsligt se en båt som höll på att sjunka.

Två killar i vattnet

Det visade sig att flickorna inte var ensamma. De sa att de var fem, men det var bara tre i närheten av båten. Då började de speja.

– Då såg vi att det var två killar som flöt lite längre bort, kanske femtio meter från båten. I vågorna. Det var bara full speta och plocka upp dem så fort som möjligt, konstaterar Mathias.

Han har en liten badstege bak på båten som kom väl till pass.

– Men det var väldigt höga vågor, men jag försökte styra upp båten så jag kunde få upp dem då och fick upp de två som var i vattnet.

Nästa prio var tjejerna.

– Hon var väldigt chockad, den unga tjejen. Hon var väldigt ledsen så vi måste få upp henne först.

Sedan kunde de två andra äldre tjejerna ta sig till tryggheten i Mathias båt via badstegen i båten.

Hur mådde ungdomarna?

– Alla var ledsna till en början och det var nog mycket chock också, tror jag. Vi satt och pratade lite casual och jag försökte lugna ner dem.

Ungdomarna hade samtliga flytväst på sig men var i övrigt tunt klädda, några av dem hade bara badkläder på sig. De var både blöta och nedkylda.

– Jag hade lite filtar och grejer som de kunde få på sig så de inte skulle frysa så mycket.

Mathias båt, en Flipper 570.
Mathias båt, en Flipper 570.

Började ösa in

Ungdomarna hade redan slagit larm till Sjöräddningen och Mathias tog över samtalet, samtidigt som han styrde kosan mot land.

– Det var ingen mening att åka tillbaka i motvind med sju personer ombord så jag åkte mot Skattkärr i stället och släppte av ungdomarna vid färjeläget där.

– Då hade de omdirigerat ambulansen så den kom dit. Ambulanspersonalen tog emot dem där på bryggan då.

Efter att Mathias och Mattias kollat så ungdomarna fick fortsatt hjälp så återgick de till fisketuren, en smula omskakade.

– Det här var det enda vi pratade om hela kvällen.

Vet ni vad som orsakade att ungdomarnas båt sjönk?

– Det som hände var att de fick bensinstopp. När du kör båten kan du ju kontrollera att den åker med vågorna. Men får man bensinstopp så hamnar båten med den bredaste sidan mot vinden och med de höga vågorna som var, började vattnet att ösa in eftersom de inte kunde räta upp båten.

Vilken fiskelycka! Efter att ha räddat fem barn, fick Mathias och Mattias upp bland annat en gädda som vägde hela 7,5 kilo. ”God karma”, säger Mathias Lerneby.
Vilken fiskelycka! Efter att ha räddat fem barn, fick Mathias och Mattias upp bland annat en gädda som vägde hela 7,5 kilo. ”God karma”, säger Mathias Lerneby.

Fick storfångst

Det var tur i oturen att Mathias och Mattias kom förbi som två räddare i nöden. De hade även resten av kvällen turen med sig.

– Det var ju lite komiskt. Direkt efter det här hade vi nog ett av årets bästa fisken i alla fall. Jag fick en fin gädda på 108 centimeter och 7,5 kilo. Så det var roligt. Många har kommenterat att vi haft god karma!

Utöver gäddan fick de både abborre och gös på kroken.

Vad gjorde ni med gäddan?

– Vi fick släppa tillbaka den. Vi brukar göra så. Folk har väl olika tycken om alltihopa men vi fiskar ju mycket för nöjets skull. Vi släpper tillbaka 99,5 procent av fiskarna vi får.

Vad är bäst med att fiska?

– Det är att man kan koppla bort alltihopa. Man behöver inte bekymra sig över något. Det är tyst och skönt, du kan sköta dig själv i ett par timmar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE