PRESENTERAS AV

”Jag kan inte rädda världen – men göra nåt”

SVENSKA HJÄLTAR

Mark fick sin skola att börja sopsortera – över 20 ton

Foto: ÅTERVINNING – INTE SKRÄP Skolvaktmästaren Mark Kosman tyckte inte att snön någonsin tog slut 2009, hur mycket han än skottade. – Allt beror på den globala uppvärmningen, säger han och berättar att han fick skolan att återvinna 20 ton papper och 200 kilo plast förra året.

Vaktmästaren Mark Kosman, 46, fick nog av den svinkalla och snöiga vintern – enligt honom själv ett resultat av växthuseffekten.

Han bestämde sig för att ta tag i saken.

– Jag kan inte rädda världen, men alla kan göra något, säger han.

Ju mer Mark Kosman skottade skolgården på Tullinge gymnasium, desto mer intensivt verkade snön falla. Vintern 2009 var en av de tuffaste på årtionden.

”Uppvärmningen boven”

– Vet du hur mycket tid det tog att skotta bort all snön? Den globala uppvärmningen är boven, och sedan dess har jag varit fast besluten om att dra mitt strå till stacken.

Han tog initiativet att installera en container för sopsortering i varje hus på skolan.

Har lärt sig sortera

Alla huvudentréer och klassrum utrustades också med behållare där eleverna kunde sortera sitt skräp.

– I början var det blandat huller om buller, men nu slänger eleverna plasten för sig och pappret för sig, säger Mark Kosman som hoppas att fler skolor i Botkyrka kommun och på andra håll i Stockholm ska ta efter.

Återvann 20 ton papper

Under förra skolåret återvann skolan med Marks hjälp 200 kilo mjukplast och 20 ton papper, ett resultat Mark hoppas ska bli ännu bättre i år.

– Mark gör ett jättejobb och vi är så glada över att han engagerat både elever och personal i arbetet, säger Anette Bjärås, biträdande rektor på Tullinge gymnasium.