PRESENTERAS AV

De bygger ett hem åt cancersjuke Lari

SVENSKA HJÄLTAR

Efter chockbeskedet började vännerna renovera familjens mögelskadade hus

Foto: RÄDDARE I NÖDEN Mattias Lundberg, Mats Nygren och Märtha Strandlund har gett upp all sin fritid för att fokusera på att ge den olycksdrabbade familjen Salminen ett hem att återvända till. Målet är ett helt nytt hus på samma tomt där det fuktskadade fuskbygget stod.

Drömhuset visade sig vara ett mögelskadat fuskbygge och mitt i saneringskaoset kom cancerdiagnosen som ett slag i magen.

Då klev vännerna på brand­stationen fram. Deras uppdrag: ordna ett nytt hem till familjen Salminen.

– Själva sjukdomen kan vi inte göra något åt men den här praktiska katastrofen kan vi hjälpa till med, säger Mattias Lundberg.

Foto: Lari och Elin Salminen med sex månader gamle sonen Ludvig.

Det ser ut som om familjen i huset bara har gått ut på en kort promenad. Dubbelsängen är obäddad och små barnkläder ligger i högar på vardagsrumsbordet.

Men det var flera månader sen familjen Salminen bodde här. Och kläderna måste kemtvättas innan någon kan krypa runt i dem igen.

Var genomruttet

– Det är en dröm som har krossats och jag känner bara obehag. Jag har gråtit när jag har varit tvungen att åka till huset och hämta posten, säger Elin Salminen, 31.

Hon flyttade in i drömhuset i Ovansjö utanför Sundsvall tillsammans med sin man Lari för snart två år sen. I våras skulle de börja inreda ett rum till sonen Ludvig, sex månader, när de upptäckte möglet på nedervåningen. De började titta bakom fler väggar och insåg att hela huset, från källarplan till vindsvåning, var mer eller mindre genomruttet.

– Vi såg ju att det fanns lite skönhetsfläckar men trodde att det var nya tapeter och nytt golv som gällde. Inte ett sånt här kaos, säger Elin.

Taket visade sig vara underdimensionerat, på vissa ställen fattades isolering och elkablar vittrade sönder när ny golvvärme skulle installeras.

”Ett slag i magen”

Mitt i allt renoveringskaos smög sig en halsinfektion på. Lari fick hög feber och åkte till sjukhuset för att förhoppningsvis få medicin och kunna åka hem igen.

Men det blev inte så. Lari fick beskedet att han drabbats av akut leukemi och samma kväll satte cellgiftsbehandlingarna i gång.

– Det var ett slag i magen, jag trodde det var halsfluss. Bara över en natt förändrades allt, säger Lari, 36, som sitter med Ludvig i knäet på en bänk utanför sjukhuset i Sundsvall.

Han får lämna sjukhuset för kortare permissioner och då bor familjen hos Elins pappa. Det egna huset i Ovansjö är en ren livsfara för Lari som blivit extremt infektionskänslig på grund av leukemin.

Besiktningsmannens råd är att helt enkelt riva hela huset och bygga ett nytt. Men när Lari går på sjukpenning och Elin på föräldrapenning blir det inte många kronor över varje månad. Lägg till sjukhuskostnader och huslån och de 600 000 kronor som familjen redan lagt ner på att renovera övervåningen så blir kalkylen enkel - de har inte råd att bygga ett nytt hus. Och de har varken tid eller kraft att själva dra på sig blåstället och börja sanera.

”Hjord med tjurar”

Det är där Laris kollegor på brandstationen kommer in i bilden. De har tagit över allt det praktiska ansvaret för huset så att Elin och Lari kan koncentrera sig på sjukdomen och på Ludvig.

Första steget är att flytta familjen till en ny provisorisk lägenhet som brandmännen ordnat, alla kläder ska kemtvättas och möblerna saneras så att inga mögelsporer följer med i flyttlasset. Därefter kommer de troligtvis att öva brandsläckning på helveteshuset som det numera kallas.

– Det är som en stor hjord med tjurar som väntar på att få hjälpa till, säkert hundra brandmän. Det är bara att öppna grinden så drar de, säger brandmannen och husprojektledaren Mats Nygren, 44.

I väntan på grönt ljus har en annan brandmanskollega startat en insamling för att kunna finansiera bygget. På bara någon månad har det blivit 185 000 kronor med hjälp av Facebook och hemsidan Laris änglar.

– Vi har spenderat nästan hela semestern och suttit i skift vid datorn för att få det att rulla. Men det känns helt självklart, man gör det av bara farten och handlar från hjärtat, säger Mattias Lundberg, 36, som skött det administrativa tillsammans med sin sambo Märtha Strandlund, 31.

Vill förnya löftena

Målet är att kunna bygga upp ett nytt och friskt hus på tomten där vilda rosor klättrar i backen ner mot den egna lilla badstranden. Nästa sommar hoppas Elin och Lari kunna ställa till med bröllopsfest för vänner och familj och förnya löftena från den 20 juli när de vigdes under en enkel ceremoni vid sjukhussängen.

– Det är så ofantligt skönt att veta att vi har folk bakom oss. De kommer inte ge sig förrän vi har ett hem. Då ska vi vara en familj på riktigt, säger Lari.

Svenska hjältar

Vilka? Märtha Strandlund, 31, Mattias Lundberg, 36 och Mats Nygren, 44, Sundsvall.

Varför? För att de satsar all sin lediga tid och sköter det praktiska, allt ifrån barnpassning till kemtvätt och husrivning, för att cancer­drabbade familjen Salminen ska få ett nytt hem.