PRESENTERAS AV

Olivia, 9, antastades på bussen – då grep två vardagshjältar in

avNathalie Mark

Foto: TT/Jessica Gow / Eva Sterling
Efter händelsen var Olivia skärrad.

En okänd man började gnida sig mot Olivia, 9, när hon väntade på bussen med mamma Eva Sterling.

Sedan följde han efter dem – tills två resenärer kom till deras räddning.

– Jag vet inte vad som hade hänt om de inte varit där, säger Eva Sterling.

Foto: Eva Sterling
”Det krävs mod att göra det han gjorde” säger Eva Sterling.

Det var i förra veckan när Eva Sterling och dottern Olivia, 9, stod och väntade på bussen i Tuve i Göteborg som incidenten inträffade, som Göteborg Direkt var först med att skriva om. De var på väg till dotterns dansskola när en okänd, äldre man kom fram och började gnida sig mot Olivia när hon stod i busskuren. När de försökte gå iväg följde mannen efter.

– Olivia blev väldigt chockad. Mannen stannade nära oss, tittade på henne och andades tungt, upphetsat. Så vi försökte gå ännu längre bort, men han kom efter, säger Eva.

”Sätt er här. Jag skyddar er”

När bussen kom och de kunde gå på följde mannen efter och satte sig nära dem, fast bussen inte alls var full. Ombord fanns även två killar som hade stått vid samma busshållplats som Eva och nu fick hon ögonkontakt med dem.

– Olivia tyckte att det var jätteobehagligt och till slut reste vi på oss för att byta plats. Då sa den ena killen ”Sätt er här. Det är ingen fara, jag skyddar er om det är något”.

Mannen flyttade också på sig och fortsatte stirra på Olivia, trots tillsägelse från en av killarna.

Erbjöd sig att stanna kvar

När Eva och Olivia skulle gå av bussen försökte mannen också göra det. Men då fick killarna på bussen nog – de hoppade av och höll i mannen samtidigt som de bad honom att åka minst en hållplats till.

– Då började Olivia att gråta. Killarna erbjöd sig också att stanna kvar med oss medan vi väntade på att min man skulle hämta oss men jag sa att det gick bra ändå.

Eva berättar att Olivia har varit märkbart påverkad av incidenten efteråt.

– Det var väldigt jobbigt för henne. De första nätterna ville hon inte sova själv i sin säng och hon var väldigt nervös över att gå själv till skolan dagen efter. Nu har hon äntligen börjat slappna av lite men kan fortfarande prata om att hon är rädd för att drömma mardrömmar om den ”dumma gubben”.

Vill hitta sina hjältar

Händelsen polisanmäldes men lades ned redan dagen därpå. Eva hoppas nu att hon kan komma i kontakt med sina vardagshjältar.

– Jag är så tacksam för allt de gjorde för oss. Jag vet inte vad som hade hänt om de inte varit där, man vet ju inte hur folk är. Så jag skulle verkligen vilja tacka dem.