Kollegerna räddade Fares liv: Jag bara kollapsade

30-åringen föll ihop på golvet

SÖDERTÄLJE. Utan ett ljud segnade Fares Youssef ned – hjärtat hade stannat.

Det stod stilla i flera minuter innan kollegerna kom rusande.

– Han hade blå läppar, ögonen hade rullat bakåt och huvudet var helt uppsvällt, säger Edward El-Zuoki – en av hans tre räddare.

Fares Youssef kollapsade på jobbet och hjärtat slutade slå. Men kollegerna rusade till hjälp och räddade hans liv. – Jag är otroligt tacksam, säger han.
Fares Youssef kollapsade på jobbet och hjärtat slutade slå. Men kollegerna rusade till hjälp och räddade hans liv. – Jag är otroligt tacksam, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

30-årige Fares Youssef hade bara ett par timmar kvar av sin arbetsdag på Astrazeneca den där oktoberdagen förra året. En maskin krånglade och han hade precis ringt efter hjälp.

– Jag skulle syna några ampuller, så jag satte mig ner. Efter det kommer jag inte ihåg något mer – jag bara kollapsade, säger Fares.

En truckförare larmade maskinteknikerna och bröderna Edward, 28, och hans bror Bernar El-Zuoki, 27, sprang mot det löpande bandet där Fares låg. När de kom fram hade kollegan, före detta undersköterskan Maria Liefvergren, 40, precis kommit dit. Nu hade det gått nära fyra minuter sedan Fares hjärta stannade.

– Fares låg på golvet, helt livlös. Huvudet var uppsvällt, han hade blå läppar och ögonen hade rullat bakåt. Tungan var långt nere i svalget, men till slut fick jag upp den. Då satte Bernar i gång med bröstkompressionerna. Jag blåste och när Maria stabiliserade Fares huvud och höll för hans näsa fylldes bröstkorgen med luft. Det fanns ingen tid att förlora, säger Edward.

”Jag skakade och slog”

– Jag var väldigt stressad, jag hade panik. Jag kommer ihåg att jag skakade och slog honom, säger Bernar.

– Jag försökte också hålla dem lite lugna, säger Maria.

Edward El-Zuoki, Maria Liefvegren, Fares Youssef och Bernar El-Zuoki samlade igen där Fares sjönk ihop livlös men räddades till livet. För det fick vännerna priset Årets Hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung. – Ni är hjältar allihop, säger han till kollegerna.
Edward El-Zuoki, Maria Liefvegren, Fares Youssef och Bernar El-Zuoki samlade igen där Fares sjönk ihop livlös men räddades till livet. För det fick vännerna priset Årets Hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung. – Ni är hjältar allihop, säger han till kollegerna.

De vet inte riktigt hur länge de höll på med kompressionerna, men Edward säger att det var ”ett bra tag” och att det kändes hopplöst.

– Jag vet att jag ska trycka hårt. Så när jag tryckte knäckte jag ett par revben, men de sa att jag skulle fortsätta. Det var jobbigt, fysiskt ansträngande, säger Bernar.

Var det någon av er som tänkte att ni inte skulle klara det?

– Jag tror att vi alla tänkte så. När man inte fått ett enda livstecken – det är svårt, säger Maria.

– Det är som att jobba och inte få pengar. Du måste få pengar så att du vill jobba. Vi ville ha en reaktion, säger Bernar.

– Ingenting hände, ingen reaktion alls. Men till slut bet han mig i fingrarna, jag hade ju dem i hans mun och höll undan tungan för att hålla luftvägarna fria, säger Edward.

Såg ärret på bröstkorgen

Trion hjälptes åt att lägga Fares på sidan, men efter bara några sekunder stannade hjärtat igen.  De lyckade få igång hjärtat två gånger till, sedan kom en säkerhetsvakt springande med en hjärtstartare och de klippte upp Fares kläder.

– Först då såg jag hans ärr på bröstkorgen och förstod att han är hjärtopererad, säger Edward.

Strax efter att de fått igång Fares hjärta med hjärtstartaren var ambulanspersonalen framme. Då hade det gått cirka tio minuter sedan Fares segnade ned. Nu fördes han till Södertälje sjukhus för vård. Sedan överfördes Fares till Karolinska där en pacemaker opererades in intill hjärtat som han fick 2003.

– Först på Karolinska började jag minnas lite och frågade min fru som alltid var med mig: ”Varför har inte någon kommit och hälsat på?” Hon svarade: ”Det har de gjort, när du låg på sjukhuset i Södertälje”, säger Fares.

Två månader efter att Fares hjärta slutade slå var han tillbaka på jobbet.

Vad sa du till arbetskamraterna som räddade dig när du träffade dem?

– Fy fan, vilket jobb de har gjort! utbrister Fares.

– Jag är otroligt tacksam att ni har räddat mitt liv alla tre. Jag kan inte beskriva det med ord. Det går inte. Ni är hjältar allihop, säger han till dem och ler brett.

I juni blir Fares pappa för första gången.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Så gör du HRL:


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.