PRESENTERAS AV

Michael släckte branden hos grannen

avMalin Wigen

När Michael Andersén öppnade dörren för sin granne som knackade på såg han hur det vällde ut rök från lägenheten. Då agerade han snabbt för att släcka elden, skriver P4 Väst.

– Rädslan kom efteråt när allt hade lagt sig, när adrenalinet lagt sig och jag fattade allvaret i det hela, säger han till Aftonbladet.

Foto: Privat
Han såg till att släcka lägenhetsbranden hos grannen.

I tisdags skulle Michael Andersén, från Uddevalla, iväg och träna när det knackade på hans dörr. Utanför stod grannen med sitt barn i famnen. Hon grät och verkade förstörd, enligt Michael. Kvinnan, som inte kunde svenska, sa inget. Men han såg att det vällde ut rök från hennes lägenhet.

– Jag visade med kroppsspråket att hon skulle ut, att de inte kunde stå där i den giftiga röken.

Men kvinnan stod kvar. Michael tog tag i sin brandsläckare som han har i dörren och sprang dykandes in i lägenheten som var halvt fylld med tjock brandrök. I köket slog lågor upp i taket från spisen.

– Jag började släcka. Sekunderna innan brandsläckaren var tom fick jag sista eldflamman släckt.

”Höll på att spy”

Han tog sig ur lägenheten och stängde dörren. Kvinnan, som var chockad, stod kvar med sitt barn och sa åt henne ännu en gång att ta sig ut. När han fått ut henne ville hon in igen och hämta något – men han lyckades hindra henne.

– Då hörde jag min katt skrika från lägenheten. Jag hade glömt att stänga min egna dörr så röken hade kommit in där.

Michael sprang upp för att ta hand om sin rädda katt. Han stängde in henne i badrummet och öppnade fönstren på vid gavel. Samtidigt ringde han räddningstjänsten som kom till platsen. Brandkåren ville ha nyckeln till vinden för att se att röken inte spridit sig i ventilationen. Ett missförstånd ledde till att Michael själv sprang in igen för att öppna dörrarna till vinden.

– Jag höll på att tuppa av på grund av röken. När de kom efter sa de att jag skulle gett de nyckeln och inte öppnat åt dem. Jag hostade så mycket att jag höll på spy utanför.

”Blev lite tårögd”

Ambulanspersonalen fick ge honom syrgas och för att rensa och öppna upp hans luftrör. Förutom den incidenten klarade sig alla oskadda. Kvinna, barnet och hennes man får dock bo i en annan bostad fram deras egna är reparerad.

– Jag känner ju mannen lite grann. Han tackade, kramade om mig och pussade mig på kinden. Han blev lite tårögd. Han visste att om jag inte varit hemma eller om jag inte haft brandsläckare så hade det gått riktigt illa.

Michael var inte rädd där och då.

– Rädslan kom efteråt när allt hade lagt sig, när adrenalinet lagt sig och jag fattade allvaret i det hela. Jag är utbildad livräddare och har varit med om några incidenter i mitt liv så jag tänkte inte utan bara agerade. Men så här efteråt tänker jag att fan, det här hade kunnat gå riktigt illa. Vad hade hon gjort om jag gått några minuter innan? Då hade lägenheten brunnit upp och kanske spritt sig till andra lägenheter.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM