Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Överlevde cancer – åker för att jobba på barnhem i Ghana

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Gunilla Söderquist, 67, drabbades för många år sedan av aggressiv cancer. Men efter många år av cellgifter och sjukhusbesök är hon nu frisk och på väg att följa sin dröm. Om mindre än en vecka åker hon till Ghana för att jobba på barnhem, skriver Arbetarbladet.

– Vänta inte. Man ska följa sina drömmar, säger hon nu till Aftonbladet.

Packningen är i full gång. För om mindre än en vecka åker Gunilla Söderquist, 67, och vännen Mona Olsson till Ghana för att volontärarbeta på ett barnhem.

– Jag har funderat på det här länge, men det var när jag blev pensionär som jag kände att det fanns tillfälle att åka, säger Gunilla.

När hon väl blev pensionär för ett år sedan tog det inte lång tid innan hon började söka efter olika hjälporganisationer att engagera sig i. Då hittade hon organisationen ”Love Life” som Jenni Lindberg från Piteå startade 2012.

Samlat in kläder

Jennis organisation håller just nu på att bygga ut en skola som de själva startat i Ghana. De har även utvecklat och byggt ut ett barnhem som redan fanns på platsen. Därför åker Gunilla och hennes vän den 21 januari iväg med resväskor fulla av barnkläder, leksaker och hygienprodukter.

– Jag har samlat in kläder från mina barnbarn, säger Gunilla.

Foto: Privat
När Gunilla blev friskförklarad från cancer blev suget efter en volontärresa stort.

I fyra veckor blir väninnorna borta och förmodligen kommer de framför allt att arbeta på barnhemmet som ligger utanför Ghanas huvudstad Accra, ungefär en timmes bilfärd bort. Men helt säker är faktiskt inte Gunilla på vad de ska göra.

– Jag tror att vi i möjligaste mån ska hjälpa till med barnen på barnhemmet, men kanske också på skolan. Vi kanske till och med hamnar på skolans byggarbetsplats, säger Gunilla och skrattar.

Men trots skratten finns också en allvarlig sida. Hon är beredd på en intensiv och tung resa.

– Jag förstår att det kan bli väldigt känslosamt. Man kommer säkert vilja ta med alla barnen hem.

Foto: Love Life
Lofe Life har byggt ut och utvecklat ett barnhem en timmes bilfärd utanför Ghanas huvudstad Accra.

”Varit med om det värsta”

Drömmen om en volontärresa har funnits länge hos Gunilla, men några händelser har varit avgörande för att hon ska ta steget.

– Jag har varit med om det värsta man kan vara med om. Både att jag hade cancer själv och att jag förlorade min son i cancer.

Gunilla fick spridd bröstcancer 2004 och läget var allvarligt. Hon fick behandlas med strålning och cellgifter. När hon återhämtat sig väntade tio år av regelbundna kontroller.

Och 2012, ett par år innan Gunilla förklarades frisk, drabbades hennes son av cancer. Han gick bort samma år och blev bara 40 år gammal.

– Jag fick en insikt om att livet inte är oändligt och att det kan ta slut på ett ögonblick.

Insikten har fått henne att vilja sprida sitt budskap:

– Vänta inte. Man ska följa sina drömmar och inte tänka sedan. Ta chansen!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM