Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Skolturnén rullade vidare till Höga kusten

Av: 

Kerstin Nilsson

Katarina Wendelin

SVENSKA HJÄLTAR

Niondeklassarna i Ö-vik och Kramfors var nästsist ut att träffa Mark Levengood och hjältarna på skolturnén – och fick minst sagt celebert besök på scen!

ÖRNSKÖLDSVIK/KRAMFORS. Medan hockeylegendaren Peter "Foppa" Forsberg hyllades i Toronto intog Svenska Hjältar hans gamla skola.

Med jurymedlemmarna Anja Pärson och William Spetz på scenen steg jublet bland Öviks alla niondeklassare.

– Att bara säga hej till någon som ser ledsen ut kan vara ett hjältedåd, säger Anja.

Att besöka Nolaskolan i Örnsköldsvik är som att trampa helig mark för alla hockeyfantaster.

Här har både Foppa – som ju också sitter i juryn för Svenska Hjältar, Marcus Näslund och bröderna Sedin gått. När Foppa tog sitt första VM-guld gick han fortfarande i trean i gymnasiet i den här skolan.

Finbesök i Foppaland

Och just den här dagen, måndagen den 17 november, när Foppa under pompa och ståt valdes in i hockeyns Hall of Fame i Toronto, passade Svenska Hjältars skolturné på att inta hans hemstad.

I hans gamla aula samlades Örnsköldsviks alla niondeklassare, cirka 450, elever, för att diskutera vad mod och civilkurage är – och hur och viktigt det är att vi bryr oss om och ställer upp för varandra.

– Snart är ni vuxna och får en massa rättigheter, men också skyldigheter. Och den allra viktigaste skyldigheten är att ta hand om varandra, sa Mark Levengood, turnéledare för Svenska Hjältars bejublade skolturné, tillika jurymedlem och programledare för Svenska Hjältar-galan, som sänds den 12 december i TV4.

Hjältar med budskap

Med sig på scenen hade han tre tidigare äkta Svenska Hjältar:

Johan Matti, Svenska Hjältars skyddsängel 2013, berättade hur han räddade småbarnspappan Johnny, som hade blivit överkörd av tunnelbanetåget.

Isak Hardo, Svenska Hjältars ungdomshjälte 2010, berättade hur han räddade lille Fiona, 5, från att bli strypt av en drogad och psykiskt sjuk kvinna på Medborgarplatsen i Stockholm – och Madeleine Sundström, Svenska Hjältars Medmänniska, 2009, hur hon hoppade av nattbussen hemma i Karlstad för att rädda en ung kvinna från att bli våldtagen.

– Det är viktigt att vara förberedd när det väl händer. Det spelar ingen roll vad ni gör – bara ni gör något, var Isak Hardos budskap till eleverna.

Dagen till ära var skiddrottningen Anja Pärson, ordförande för Svenska Hjältars jury, och hennes kollega i juryn, komikern, programledaren och skådespelaren William Spetz, också med, både i Nolaskolan i Övik – och under eftermiddagen i Folkets Park i Kramfors, där ytterligare 200 elever, alla ortens nior, deltog.

– Det känns jätteroligt. Genom skolturnén har vi verkligen chans att påverka de unga och förändra samhället, säger Anja.

Alla kan förändras

Unge William Spetz, elevernas stora favorit, går själv fortfarande i gymnasiet, sista året.

– Jag vet av egen erfarenhet att på högstadiet är man som mest mottaglig. det är då man formar sig själv. Därför är skolturnén så bra – man fylls av hopp och tankar på vad man själv kan göra, säger William.

– Man kan förändras – oavsett vem man är.

I bildspelet nedan ser du elevernas egna bilder (läser du i mobilen ligger alla bilder i topp)

Publisert:

Aftonbladet

/

Svenska hjältar

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!