PRESENTERAS AV

”En chans att lyfta det ljusa i världen”

SVENSKA HJÄLTAR

JURYN #2 Barbro Jönsson

Foto: Chefsåklagare Barbro Jönsson är med i Svenska Hjältars jury för första gången. – För mig är motståndsmännen under andra världskriget hjältar. Men för mig är vardagshjältar viktigare. Alla kan göra något! säger hon.

Barbro Jönsson, 56, chefsjurist och Svensk hjälte 2010.

Varför vill du vara med i juryn?

– Det är en chans att lyfta fram det ljusa i världen, som annars målas upp med jämmer och elände.

Vad är en hjälte för dig?

– Många olika saker. Men grunden är en person som sätter sig själv åt sidan till förmån för andra och som kämpar för dem.

Vem är din hjälte?

– Nelson Mandela. Han står för en enorm klokhet, sans och balans och har förmågan att ena människor i stället för att fokusera på hämnd.

Har du varit hjälte någon gång?

– Jag tycker inte det själv. För mig är motståndsmännen under andra världskriget hjältar. Men för mig är vardagshjältar viktigare. Alla kan göra något!

Bör man ingripa även om det innebär ett lagbrott?

– Lagstiftningen har tänkt på det. Du får till exempel ta någon annans roddbåt om någon är i sjönöd. Men det är viktigt att tänka på balansen, att ingripandet står i proportion till brottet.

Varför är det viktigt att lyfta fram vardagshjältar?

– För att lyfta fram det positiva och visa att alla kan göra skillnad. Och för att inspirera till att inte gnälla när det händer, utan att se till att det i stället sker på det sätt du vill.