Här överraskar de hundratals barn – på sjukhuset

Uppdaterad 2020-01-14 | Publicerad 2018-01-16

Anita Nyström har i 30 års tid hjälpt tusentals familjer med svårt sjuka barn.

I lördags gav hon hundratals barn på sjukhuset i Örebro en julgransplundring de sent kommer att glömma.

– Vi vill att de ska få sådana här dagar. Det är det som är meningen, säger Anita.

I lördags samlades hundratals svårt sjuka barn och deras familjer på Universitetssjukhuset i Örebro.

Där arrangerade 70-åriga Anita Nyström och hennes förening Annikas minnesfond sin årliga julgransplundring.

På plats på sjukhuset var förutom en trollkarl, dockteater, fiskdamm och levande Star Wars-gubbar – även artisten Brolle Jr.

Julgransplundringen är en del av arbetet med Annikas minnesfond, som Anita Nyström startade efter sin dotters död i slutet av sommaren 1987.

Jobbet med att hjälpa andra var flickans sista önskan.

– Grundtanken är att kunna ge den hjälp vi själva hade behövt, att familjer med svårt sjuka barn skulle kunna komma i kontakt med andra och lättare få ekonomisk hjälp.

Anledningen till att Brolle Jr var på plats under julgransplundringen var att Anita Nyström prisades på Aftonbladets Svenska Hjältar-gala i december. Då tog hon emot priset för ”Årets Livsgärning” för arbetet med just Annikas minnesfond.

– Efter galan fick jag otroligt mycket SMS och många kontaktade mig på Facebook. En del var Annikas gamla vänner som ville skänka pengar, säger hon.

Då släppte allt

Anita Nyström berättar att hon var väldigt nervös inför den stora kvällen på Cirkus. Men väl uppe på scenen släppte allt och hon kunde njuta och uppskatta hyllningarna.

– När jag träffade alla andra hjältar släppte det. Jag blev så väl omhändertagen.

Som en överraskning dök hennes idol, Brolle Jr, upp på scenen. Han sjöng direkt till Anita och avslöjade även att han skulle delta på julgransplundringen.

– Jag blev blev SÅ förvånad! säger Anita.

Den andra januari i år skulle dottern Annika fyllt 50 år. På födelsedagen besökte Anita Nyström graven för att prata och säga grattis.

– För mig fyller hon fortfarande år, varje år, säger hon.

Blev en stor succé

Julgransplundringen på sjukhuset i Örebro beskriver hon som en stor succé. Totalt deltog 275 personer, svårt sjuka barn och deras familjer.

Brolle Jr inledde hela dagen, strax efter klokan tolv på förmiddagen. Han öppnade med en låt som föll arrangören i smaken, ”Are you lonesome tonight”. 

– Det var så bra, säger Anita Nyström.

När Brolle Jr hade spelat färdigt tog en trollkarl och en dockteater vid. Det följdes upp av levande Star Wars-gubbar och alltsammans avrundades några timmar senare med att en jultomte delade ut godispåsar till alla barn.

– När jag åkte det som slog mig: Alla var så glada och det var så roligt. Vi vill att de ska få sådana här dagar. Det är det som är meningen, säger Anita Nyström.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!