PRESENTERAS AV

Barbro, 72, och Rune, 80, hjälper behövande barn i Litauen

1 av 2 | Foto: Henrik Wall
Barbro och Rune Isaksson

avClara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

Barbro och Rune Isaksson inspireras av sagan om Karl Bertil Jonssons jul och samlar ihop förnödenheter till ett behövande barn.
I onsdags gick jullasset lastat med 25 kubik kläder, leksaker och godis till ett barnhem i Litauen.
– Vi ser det som vanlig medmänsklighet, säger Barbro.

Barbro och Rune Isaksson från Rottne hjälper barnhemmet i Litauen med förnödenheter. I onsdags gick lasset med 1500 säckar och flera flyttlådor med alltifrån hygienartiklar och kläder till godis och leksaker.

– I år blev det så mycket grejor att det har varit tre leveranser, två på sommaren och en nu till vintern. Sen åker vi vartannat år och hälsar på dem, berättar Barbro.

Fick mersmak efter semesterresan

Det hela började med att Barbro, 72, och Rune, 80, var på en semesterresa i Litauen när reseledaren bad dem ta med sig några hygienartiklar, om de hade plats över i resväskan, för att de skulle besöka ett av landets barnhem på en av de guidade turerna.

Efter besöket fick paret mersmak. Nu skickar de saker till barnhemmet flera gånger om året. Drivkraften är att hjälpa de som inte har det lika gott ställt.

Har inte råd att försörja sina barn

Situationen är svår för många människor i Litauen och i landet finns drygt 125 barnhem. På det hem som Barbro och Rune samarbetar med bor 71 stycken barn upp till 18 år, som av olika orsaker inte kan bo kvar hos sina föräldrar.

Arbetslöshet och alkoholism är mycket utbrett i landet och kvinnor har särskilt svårt att få jobb, därför har de det också svårt att försörja sina barn.

-– Det är ju som i alla andra länder, det finns de som är rika som har det bra och de skiter i de som är fattiga. Sen finns det medelklassen och de klarar sig precis själva. De bryr sig inte heller om de som hamnar på institutioner, säger Barbro.

”Vanlig medmänsklighet”

Det är många i parets närhet som uppskattar insatsen och de får mycket hjälp från människor i närområdet som vill hjälpa till.

– Vi la en liten lapp i lådan hos våra grannar och sen har det spridit sig, så vi fick iväg 25 kubikmeter till jul.

För Barbro och Rune är deras insats en självklarhet.

– Vi ser det som vanlig medmänsklighet, säger Barbro.

Här bryter mobbade Benjamin ihop – när han tackar mc-knuttarna 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM

Litauen

Jul