Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Merly tvingades sälja sin kropp – som 14-åring

Merly Åsbogård låstes in och våldtogs i en lägenhet.

Som 14-åring tvingades hon sälja sin kropp till vuxna män.

– Flera gånger var jag tvungen att gå från skolan för att jobba, säger hon.

Det är påsk. Merly Åsbogård har precis fyllt 15 år. Hon sitter på tåget från Borås mot Stockholm. På stationen i huvudstaden möter hon mannen i 25-årsåldern som hon pratat med på telefon och är på väg att bli djupt förälskad i.

Det första mötet på perrongen är pirrigt, men mysigt.

– Så fort vi kommer in i hans lägenhet låser han dörren och våldtar mig, säger Merly Åsbogård och fortsätter:

– Efter det åker vi till en kund som också våldtar mig.

Under hela Stockholmshelgen håller mannen Merly inlåst i bostaden. Hon säljs till olika män, sex stycken totalt. Hela tiden är hon livrädd och tvivlar på att hon någonsin ska komma hem igen.

– Jag går ut på balkongen och tänker: Om jag hoppar kanske jag dör.

Stack ut som adopterad

Intervjun börjar med att Merly Åsbogård är stel i kroppen. Hon har tillbringat fem timmar på bussen, som var 300 kronor billigare än tåget, mellan Borås och Stockholm.

Merly Åsbogård.
Merly Åsbogård.

Hon är 33 år och pratar snabbt. Merly har posttraumatiskt stressyndrom och därför svårt att hålla en kronologisk tidslinje när hon berättar. Hon är klädd i en blå kaftan med vitt mönster. I det svarta, flätade håret har hon precis satt i blå slingor.

Hon vill röka innan vi åker högst upp i Aftonbladet-huset vid Klarabergviadukten.

– I Borås, där jag växte upp, var det mycket vit medelklass. Som adopterad stack jag ut ganska mycket.

Merly beskriver de första skolåren som lyckliga. Hon hade vänner, gillade att göra läxorna och trivdes med livet. Det var först vid 13 års ålder, när hon började i högstadiet, som helvetet startade.

– Jag kom ifrån mina vänner och träffade en äldre kille. Det var mycket tjatsex. Jag ville vara till lags, säger hon.

Det började gå rykten om henne i skolan. Hon blev mobbad och utsattes för verbala attacker.

Vid ett tillfälle, i årskurs sju, satt Merly på lektion i datorsalen. Hon reste sig upp för att gå på toaletten. När hon kom tillbaka hade någon ändrat skärmsläckaren på datorn: ”När Fredde tar Merly i röven skriker hon som ett djur.”

– Min självkänsla bröts ner fullständigt, säger Merly.

Började prostituera sig

Strax efter fick hon kontakt med en några år äldre kvinna, som inte gick på skolan. Merly tydde sig till henne eftersom hon inte hade någon annan riktig vän och tillbringade mycket tid i kvinnans lägenhet. I början hade de trevligt tillsammans, men snart skulle utpressningen börja.

– Hon ville ha pengar för att jag hade bott hos henne. Jag hade inga pengar att ge, men hon hade en lösning.

Lösningen var att Merly skulle prostituera sig. Hon sa nej, men kvinnan tjatade. Merly kände att hon stod i tacksamhetsskuld och gav med sig.

Några dagar senare skulle Merly möta sin första kund. Hon var 14 år och nervös. Mannen väntade i en bil intill en skogsväg. Mötet beskriver hon som en regelrätt våldtäkt.

Efter första gången gjorde hon klart att hon aldrig mer ville sälja sig, men då hotade kvinnan med att sprida på stan att Merly prostituerat sig. Den skammen kunde hon inte stå ut med, så hon fortsatte.

Kvinnan försåg Merly med en mobiltelefon. Den kommande tiden skulle hon ringa ungefär två gånger i veckan och meddela att Merly måste släppa allt och komma – eftersom en kund väntade.

– Det kunde vara när som helst. Flera gånger var jag tvungen att gå från skolan och en gång sjukanmälde hon mig för att jag skulle jobba.

Merly våldtogs av mannen från stödlinjen

Månaderna gick. Merly mådde piss och sökte hjälp.

Hon kontaktade en stödlinje och berättade om vilken misär hon befann sig i. Merly och mannen i andra änden av luren fick snabbt bra kontakt. De började höras allt oftare och utvecklade känslomässiga band till varandra.

– Efter ett tag frågade han om jag kunde tänka mig att ha sex med andra män medan han såg på, säger Merly Åsbogård och fortsätter:

– Jag tyckte det var konstigt och svarade nej. Han verkade acceptera det.

Påskhelgen när Merly precis fyllt 15 år stämmer de träff i Stockholm. Vid det här laget har hon blivit förtjust i mannen och ser fram emot en öm kärlekshelg. Men det blir inte som hon förväntar sig.

Mannen från stödlinjen våldtar, låser in och säljer Merly till olika män.

– Några år senare döms han i tingsrätten och hovrätten, säger Merly Åsbogård.

Fortsatte prostituera sig

I tidiga 20-årsåldern är Merly fri från hallickarna. Men allt hon blivit utsatt för genom åren har krossat självkänslan fullständigt och gett henne ett amfetaminmissbruk. Trots att ingen längre varken tvingar eller hotar henne till prostitution fortsätter hon att sälja sin kropp.

Anledningen till att hon inte slutar är skammen. Merly vill inte bli en del av samhället eftersom hon inte vill att det ska komma ut att hon sålt sex i många år.

– Min självbild och självkänsla då är så låg, säger hon.

Merly blev gravid

När Merly är 24 år lyckas hon ta sig ur amfetaminmissbruket i samband med en graviditet. Kombinationen blir också biljetten ur prostitutionen.

Än i dag kan hon inte peka på någon särskild punkt när allt vände, utan menar att hon kände sig less.

– Jag började plugga till statsvetare på Göteborgs universitet. Jag mådde inte bra, men fokuserade på skolan, säger Merly.

Idag är hon utbildad statsvetare och kärleksfull mamma till två döttrar. I år firar hon tio år i frihet från prostitution och droger.

Hon bor kvar i hemstaden Borås. Där kämpar hon för att politikerna lokalt ska ge unga som är i samma situation som hon själv var i bättre förutsättningar och stöd.

– Det måste vara enkelt att söka hjälp. Stödet måste finnas där man bor.

I samband med Metoo var hon också en del i uppropet ”intedinhora”, som vittnade om prostituerades utsatthet. Hon driver även ett konto på Instagram där hon berättar om sina erfarenheter.

– Ingen människa ska behöva vara till salu. I min värld köper och säljer vi inte kroppar, säger hon fortsätter:

– Nu kommer säkert en del säga att det finns lyckliga horor. Men jag har i alla fall aldrig träffat en lycklig, pensionerad hora.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.