PRESENTERAS AV

Stefan räddade hunden – efter dramatisk krock på E4

avBabs Drougge

Både husse, matte och hunden Nisse klarade sig utan skador efter den dramatiska krocken på motorvägen. Men Nisse hade kunnat råka illa ut, om inte Stefan gripit in.

– När vi upptäckte att hunden hade klarat sig så kände jag ”NEJ det får inte hända den någonting nu!”, säger Stefan Erixson.

Det var inte bara vädrets förtjänst att det som inträffade tidigt på tisdagsmorgonen på E4:an kan beskrivas som en solskenshistoria.

– Under alla mina år har jag nog aldrig sett Vättern ligga så vacker. Det var en så otroligt vacker morgon, och sedan en så tragisk olycka mitt i allt, säger Stefan Erixson, som kör samma väg till jobbet i Jönköping varje dag.

Hade änglavakt

Ett par hundra meter fram satt Janne Engberg och hans fru i husbilen på väg mot medelhavet. De båda klarade sig mirakulöst nog med några skråmor, när en personbil plötsligt körde in i dem bakifrån.

– Vi hade änglavakt i allra högsta grad. Husbilen är totalkvaddad och alla som såg det sa att det var ett mirakel att någon över huvud taget kunde överleva, säger Janne Engberg.

1 av 2 | Foto: Stefan Erixson
Husbilen hamnade på sidan och även personbilen blev illa tilltygad.

När de krupit ur bilvraket genom den krossade sidorutan insåg de att något mycket viktigt saknades. Dvärgtaxen Nisse, 5, hade suttit fastspänd i en sele bredvid Jannes fru, men var nu spårlöst försvunnen.

– Det var katastrofalt. Bilen var helt kraschad där Nisse hade suttit, så jag var rädd att hitta honom ihjälklämd. Vi letade febrilt och det var många som hade stannat som också hjälpte till att leta, säger Janne Engberg.

En svart prick i fjärran

Stefan Erixson såg husbilen flyga in i räcket och landa på sidan tvärs över vägbanan. Efter att ha sett till att alla var oskadda och larmat räddningstjänst gav han sig också på att hitta hunden.

– Det var en lite märklig syn för att hela E4 härifrån och söderut var helt ren på bilar, och ett antal hundra meter bort så upptäcker någon en liten liten svart prick. ”Där är ju min hund!”, ropar Janne. När vi upptäckte att även hunden hade klarat sig så kände jag ”NEJ det får inte hända den någonting nu!”, säger Stefan Erixson.

Foto: Privat
Stefan Erixson släppte allt när han hörde att hunden var borta.

Stefan insåg snart att Janne inte skulle hinna i fatt sin vovve till fots, och frågade räddningsledaren om det var okej att han och Janne körde efter hunden i Stefans bil. Ett par kilometer fram hann de ikapp taxen.

– Det var så himla kul och härligt att se hur Janne lyfte upp Nisse. Olyckan såg verkligen dramatisk ut och husbilen var så illa tilltygad så jag trodde inte det var möjligt att någon skulle komma frisk ur den bilen, men det gjorde de ju. Det var fantastiskt, säger Stefan Erixson.

Foto: Stefan Erixson
Ett kärt återseende.

Det blev en oväntat kort Europaresa för familjen Engberg, som knappt hann till Jönköping från hemmet i Karlskoga. Av husbilen finns inte mycket kvar, men Janne är tacksam över att ha sin hund vid liv.

– Det är en otrolig känsla att ha honom här bredvid mig, säger Janne Engberg.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM