Lasse förvandlar matsvinn till mat för behövande

Av: Anna Lundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
Varje månad delar Lasse Wennman och hans initiativ ut tio ton mat till behövande i Gävle. Mat som butikerna annars hade slängt.

Genom att ta tillvara på butikernas matsvinn ser Lasse Wennman och hans initiativ Matakuten till att behövande barn och vuxna får mat i magen – varje dag.

– Ingen i Sverige ska behöva gå hungrig, säger Lasse Wennman.

Tio ton per månad, så mycket mat delar Lasse Wennman, 58, och han team Matakuten i Gävle ut varje månad. Maten går till behövande som är allt från pensionärer, ensamstående mammor till stora familjer och papperslösa flyktingar samt alla EU-emigranter som finns i Gävle. Men även miljön kan tacka Matakuten. Maten som går till de behövande är sådant som butikerna annars hade slängt.

– Det handlar om varor med kort datum eller som går ut samma dag. Varor som nu kommer tillbaka till matbordet i stället för i soporna, säger Lasse Wennman.

Hos Lasse, som själv varit missbrukare och levt i socialt utanförskap, väcktes idén till Matakuten av en enkel tanke.

– Jag ville mätta hungriga. Jag kände till flera familjer som inte ens hade råd att ge sina barn frukost. Samtidigt så slängs det ofantliga mängder mat.

Började som ett ideellt initiativ

Matakuten startade som ett ideellt initiativ och till en början var det bröd som mataffärerna inte längre kunde sälja som Lasse tog till vara på. Han körde sedan själv runt i Gävle och delade ut brödet, till en början i sin privata bil.

– Jag nådde runt 200 –300 människor i veckan med bröd. Folk stod på kö när jag kom ut och det var människor som verkligen var i behov av hjälpen.

Efter hand skänkte fler och fler butiker bröd till Lasse och Matakuten, och Lasses bil räckte inte längre till.

– Då fick jag hjälp av ett lokalt bilföretag som trodde på min idé och som gav mig en större bil så att jag kunde dela ut ännu mer bröd. Nyligen fick jag än ännu större bil som dessutom var stripad med Matakuten i guld på sidorna.

I dag har verksamheten utökats och man kan även hjälpa till med andra råvaror.

 – I Sverige lever vi i ett överflöd samtidigt som det finns människor som går hungriga. Det skulle inte behöva vara så om vi tog tillvara på de resurser vi har. Vi har ett oerhört matsvinn det är inte rätt. Vi skulle lätt kunna mätta alla och lite till.

Miljön har blivit allt viktigare

Det var för de behövande som Lasses hjärta brann för i början –  i dag har han även ett miljöfokus när han tar tillvara på matsvinnet.

– Nu ser jag också hur mycket man kan spara på miljön genom att ta tillvara på varorna istället för att slänga dem. Det handlar om 120 ton på ett år som går tillbaka till människor, det är flera långtradare med avfall. Vi gör nytta samtidigt som vi minskar sopberget.

För två år sedan anställdes även Lasse av Gästrike Återvinnare och driver med deras hjälp nu Matakuten.

– Jag var arbetssökande när jag startade Matakuten så det kändes fantastiskt att få ett jobb och lön.

Inte nog med det, i samma veva fick Lasse och Matakuten även en lokal. I dag håller man öppet tre timmar om dagen och dit kommer ungefär 150 personer dagligen för en matkasse. Men Lasse har inga planer på att sluta köra ut mat till behövande.

– Det är ute i de olika stadsdelarna som det största behoven och jag kommer att fortsätta att köra ut till dem.

Rörd när godheten kommer tillbaka

Sedan starten 2012 är det uppskattningsvis 10 000 människor i månaden som får mat av Matakuten. Dessutom har Lasse utsetts till årets Gävlebo för sitt initiativ.

– Det känns jättebra att få den utmärkelsen. När man jobbar med att ge mycket av sig själv så blir man oerhört rörd när godheten kommer tillbaka. Dessutom är det bra att visa andra hur man kan leva mer miljövänligt. Genom Matakuten gör jag vad jag kan för miljön, samtidigt som det hjälper behövande.

Och framtiden ser ljus ut för Lasse och Matakuten.

– För två veckor sedan startade vi Matakuten i Sandviken. Det finns även intresse att starta i Sundsvall, Söderhamn och Borlänge.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN