Jonas larmsamtal räddade man: ”Måste lita på magkänslan”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Jonas uppmärksamma öga la märke till en påse utanför en lägenhetsdörr – det kan ha räddat mannens liv.

Jonas Nordmark misstänkte att något inte stod rätt till när han hittade en påse med matlådor utanför en dörr. Hans samtal till polisen kan ha räddat mannens liv, skriver Östersunds-Posten

– Han var medtagen och sa ingenting, säger Jonas.

Jonas Nordmark, som jobbar för Attendo hemtjänst i Östersund, var ute och besökte vårdtagare i torsdags då han la märkte till en påse som stod utanför en lägenhetsdörr. Han tänkte inte så mycket på påsen förrän han var på återbesök i huset på fredagen – påsen stod nämligen kvar helt orörd.

– Jag tittade i den och såg då att det var matlådor i den. Då började jag tänka om det hänt den här personen något då ingen varit ute och tagit hand om påsen.

”Hördes ett väsande”

Efter att ha rådfrågat sin sambo ringde Jonas polisen och berättade om sina farhågor vilket ledde till att polisen skickades till lägenheten. De ropade i brevinkastet men fick ingen respons.

– Efter en stund så hördes det ett dunkande och ett väsande.

Polisen bröt upp dörren och innanför dörren låg det en äldre man.

– Han var medtagen och sa ingenting. Det blödde från hans panna, antagligen på grund av fallet.

”Hade räddat livet på honom”

Ambulansen anlände och mannen fördes till sjukhuset, enligt Jonas ska han ha klarat sig. Polisen berömde Jonas för hans insats.

– De tyckte att jag gjort ett bra arbete och att jag hade varit uppmärksam. Det är kanske i och med mitt arbete inom hemtjänst som gör att jag lägger märke till detaljer, säger han och fortsätter:

– En av poliserna sa att jag nog hade räddat livet på honom.

Även Jonas är osäker på om mannen hade klarat sig om han inte larmat – i och med att mannen var helt orkeslös när de fann honom. Nu i efterhand tycker han det känns bra att ha hjälpt någon.

– Man måste lita på sin magkänsla. 

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.