Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

De bjöd på Cirkus största glädjetjut

avAnna Lundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Hand i hand klev Årets Medmänniskor Julia Östfeldt och Emma Blomdahl ut på scenen på Cirkus till stående ovationer.

När Årets Medmänniskor Emma Blomdahl och Julia Östfeldt fick ta emot sitt pris – en konsert med idolen Håkan Hellström – hoppade Emma jämfota av glädje.

– Håkan har betytt så oerhört mycket för mig genom livet, säger hjältinnan.

I gruppterapin på Akutmottagningen för våldtagna kvinnor blev Emma Blomdahl, 26, och Julia Östfeldt, 21, vänner. Emma hade blivit våldtagen efter en utekväll av en främling. Julia levde i en relation där hon utsattes för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

De upplevde att det fanns för lite kunskap om vad sexuellt våld egentligen var. Därför startade de föreningen Tillsammans för att sprida kunskap om sexuellt våld och för att finnas där för den som utsatts. Samt att ge de utsatta en chans att få berätta sin historia och stå upp för sig själva.

När den starka filmen om deras upplevelser visades på Cirkus var det inte många ögon som var torra.

Hittade styrkan i varandra

Och när de två hjältinnorna klev ut på scenen ville applåderna aldrig ta slut.

– Det här priset är ett kvitto på att det vi gör tyvärr fortfarande behövs idag. Vi måste fortsätta att kämpa för alla som utsätts, säger Julia Östfeldt.

Genom att hitta styrkan i varandra har de orkat gå vidare efter de jobbiga upplevelserna som de varit med om.

– Vi stod helt ensamma med det vi hade varit med om. Hade vi inte träffat varandra hade vi fortfarande varit ensamma och sårade. Genom att vi lärde känna varandra och bekräftade för varandra att det var en våldtäkt och det var fel så kunde vi gå vidare, det ville vi ge andra, säger Emma Blomdahl.

Det blir ett starkt möte när tre tjejer, Cecilia, Caroline och Olga, som de hjälpt gå vidare i livet kommer in på scenen. Och de två hjältinnorna får svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Än i dag kan jag skämmas över det de gjorde mot mig. Skammen har alltid varit den värsta känslan. Ni har fått den hör skammen att försvinna mer och mer för varje dag, säger xxx.

Hälsning från största idolen

Men när Mark Levengood sen ber Emma och Julia att vända sig mot skärmen bakom sig får de kvällens största överraskning. När Emma ser att det är hennes största idol Håkan Hellström som dyker upp på skärmen skriker hon rakt ut och hoppar jämfota av glädje.

– Hej Julia och Emma! Jag vill bara skicka en stor hälsning till er och säga att ni gör ett fantastiskt arbete och att ni är en stor inspirationskälla för oss alla. Fortsätt kämpa och stor kram på er, säger Håkan Hellström.

Som pris får de även tillsammans med hela föreningen gå på Håkan Hellströms konsert i sommar.

– Håkan är, förutom min sambo, min största kärlek. Han har hjälpt mig så mycket under hela livet med sina låtar. Att han skickade den här hälsningen till mig är mer än guld värt.

Trots att Julia inte är något större Håkan fan så betyder priset mycket för henne med.

– Att se Emma så här glad gör mig glad. Så jag delar ändå glädjen över det här, säger hon.

Det här är Svenska Hjältar 00:26

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM