Tilde de Paula Eby

Hannes, 12, har spelat in 117 000 kr till välgörenhet

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Hannes är bara 12 år gammal – men har redan spelat in 117 000 kronor till Läkare utan gränser och Barncancerfonden.

– Han lägger verkligen ner sin själ i det här, säger hans mamma Karin.

”Åh, den är så fin”, kluckar damerna i publiken på seniorboendet när 12-åringen spelar de första tonerna i Ave Maria. Många har varit hos frissan dagen till ära för att lägga håret. Nu sitter de spända av förväntan för att höra Hannes spela fiol och ta en fika i goda vänners sällskap.

Hittills har Hannes spelat in 117 000 kronor till välgörenhet. När han var yngre läste han en artikel i Aftonbladet om gatumusikanter, och blev själv inspirerad att prova. Han tog med sig fiolen till en loppis där han ställde sig och spelade, och inom kort var han omringad av människor som skänkte pengar. När han gick till leksaksbutiken för att köpa Lego för slanten blev han häpen över hur mycket pengar det var – vad skulle han göra med så mycket Lego?

Vill att andra ska ha det bra

Där och då bestämde han sig för att börja ge pengarna till välgörande ändamål i stället.

– Jag skänker bort pengarna till folk som har det svårt. Jag vill hjälpa till så att de också kan ha det bra, säger Hannes.

– Han har alltid varit sån att han vill ge bort allting. Han är bara så generös, snäll och tänker på andra, säger Hannes mamma Karin. 

Tävlar i Talang i vår

Väggarna i pojkrummet där hemma är täckta av tackbrev från Läkare utan gränser och Barncancerfonden. Hannes har tidigare synts i TV4:s ”Nyhetsmorgon” där han fick både Tilde de Paula Eby och Peter Jihde att spela fiol. Och i vår kommer vi att få se mer av Hannes då han tävlar i ”Talang”.

– Under intervjun med ”Talang” sa han att om han vinner ska han ge hela vinsumman till välgörenhet, det var inget snack om saken, säger mamma Karin.

– Annars spelar jag oftast i Nordstan för att samla ihop pengar, men också på ålderdomshem och hemma hos äldre. Det är kul! säger Hannes.

Såg bilden på döde pojken

Han är född i Kanada men flyttade till Sverige för några år sedan. Han har, trots sina unga år, hunnit resa en hel del och sådant han sett i världen har gjort avtryck i honom. Men när Hannes läste om flyktingkrisen förra hösten blev han bestört.

– När jag såg bilden på Alan på stranden tänkte jag till. Det såg ut som att Läkare utan gränser verkligen gjorde allt de kunde för att hjälpa flyktingarna, så då kände jag att det var en bra fond att skänka till, säger han.

Hur känns det för dig att kunna hjälpa andra?

– Jag gör det inte för att jag ska känna mig bra, utan för att de ska kunna ha det bättre. Det behövs ju mer pengar till exempelvis vaccin.

Vad tänker du om läget i världen just nu?

– Världen ser inte helt bra ut, det är ledsamt. Många barn och vuxna har det jättesvårt. Men man får hoppas att det blir bättre. Och om alla bara kan hjälpa till lite grann så är det bättre än inget.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill jobba med välgörenhet och vara soloartist och spela olika typer av musik.

Spelar rock för damerna

Hannes har spelat fiol sedan han var fem år.

– Jag tyckte att det lät så fint. Jag provade på och fastnade för det! säger han.

Först trodde han att är det bara gick att spela klassiskt, men numera spelar han också pop och rock – något som de äldre också får smaka på under dagens konsert. Och efteråt får Hannes faktiskt stående ovationer.

– Det är helt otroligt, en sådan kille! Och det här med insamlingen, det är ju helt fantastiskt, säger Monika, 74.

– Jag bor inte här men i närheten, och jag kommer ofta hit på dessa underbara sammankomster. Det är en stor glädje för mig. Och det var helt underbart att höra Hannes spela, säger Marianne, 77.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tilde de Paula Eby

Nyhetsmorgon

Peter Jihde

TV4