Låt dig inspireras av våra vardagshjältar

Av: Jan Helin

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför arrangerar vi ”Svenska Hjältar”

hyllas på gala  Per Sköldbäck, Annica Axelsson, Emerich Roth, Linnea Niklasson, Carolina Sandell och Mathilda Strömberg har alla gjort ovanligt hjältemodiga saker i sin vardag. På Svenska Hjältar-galan som sänds i kväll hyllas de rejält för sina insatser.
Foto: BJÖRN LINDAHL
hyllas på gala Per Sköldbäck, Annica Axelsson, Emerich Roth, Linnea Niklasson, Carolina Sandell och Mathilda Strömberg har alla gjort ovanligt hjältemodiga saker i sin vardag. På Svenska Hjältar-galan som sänds i kväll hyllas de rejält för sina insatser.

I kväll är en magisk kväll. Du kan se den själv i TV4 med start klockan 20.00.

Det är sjätte året i rad som ­Aftonbladet arrangerar Svenska Hjältar. Ett projekt som går i mål med den gnistrande, stjärnspäckade, varma och sköna tv-galan där vi hyllar vanliga människor som gjort alldeles ovanligt bra saker i sin vardag.

Jan Helin, chefredaktör.

Svenska Hjältar är vårt svar på den vanligaste kritiken mot medier i allmänhet och kvällstidningar i synnerhet:

Varför är nyheter alltid negativa?

Det enkla svaret är att journalistikens granskande uppdrag resulterar i rapportering om det avvikande. Det är en nyhet när en makthavare inte gör sitt jobb, när tåget inte kommer fram och när olyckan slår sönder tillvaron.

Ett mer spännande svar är Svenska Hjältar. Det är journalistik som fortfarande rapporterar det avvikande, men bara det som avviker på ett positivt sätt.

Vår hjälte Mathilda Strömberg, 17, från Södertälje visade på ett viktigt och inspirerande mod när hon vågade vittna. Hon vågade avvika och lämna den fega tystnadens trygghet för att göra det rätta.

Vår hjälte Annica Axelsson, 39, i Arvika lyckades med intuition, envishet och engagerade sjuksköterskenypor tvinga fram ­miraklet när läkarna inte gav trafikolycksoffret Alexander Hauland något hopp. Inget ­hjärta kan vara oberört när hon ­berättar hur hon vägrade låta ”pöjken bli liggande sådär”.

Vår hjälte Carolina Sandell, 23, i Landskrona var den som agerade när alla andra stod förlamade och tittade på. Hon klättrade tre våningar längs stupröret och räddade livet på Nellie, 4, som satt instängd i den brinnande lägenheten.

Vår hjälte Per Sköldbäck, 47, i Ängelholm har dedikerat sitt liv åt att lära funktionshindrade barn att handikapp inte behöver begränsa ditt liv. Ett urberg av energi som handgripligen bevisar att glädjen att klara sig på bussen själv är en lika stor ­seger som en guldmedalj i paralympiska spelen.

Vår hjälte Linnea Niklasson, 12, i Hanoi överlevde sin egna svåra hjärtsjukdom. När hon mötte fattigdomen och armodet på ett sjukhus i Vietnam i sju­årige pojken Bui Duc Trung började hon samla pengar. I dag har hennes insatser räddat livet på Trung och en pojke till.

Vår hjälte Emerich Roth, 88, i Järfälla var tyst i 45 år ­efter att ha överlevt nazisternas förintelseläger. När han såg ondskan återuppstå på 1990-talet i ny form, på svenska gator med samma ­tankegods om vilka som hör till och inte hör till en nation, bröt han tystnaden. I dag har han besökt 1 600 skolor för att berätta. Den före detta kriminelle Patrik ­Pelosios tal till Emerich i kväll kan vara det viktigaste som sagts från en svensk scen detta år.

Det finns en kraft i Svenska Hjältar som vi ville ta vidare på flera sätt i år. Under hösten var ­Aftonbladets hjälteredaktion tillsammans med Mark Levengood på turné i 16 högstadieklasser från Luleå till Helsingborg. Vi hade en idé om att våra historier från Svenska Hjältar var ett spännande underlag för lektioner i skolan. En grupp pedagoger från Luleå universitet hjälpte oss med att producera en lärarhandledning, vi producerade fem filmer och så åkte vi ut och mötte elever i nionde klass. Det blev fantastiska möten med diskussioner om livets stora frågor utifrån de konkreta historier våra hjältar berättar.

Arbetet i skolorna hoppas vi kunna fortsätta nästa år.

Men i kväll når vår kampanj sitt klimax för i år. Vi har bjudit in många av Sveriges mest sprakande personligheter och kändisar för att vara publik när vi låter våra vardagshjältar glänsa från scenen.

Möt dem i TV4 i kväll och låt dig beröras och inspireras. Vi hoppas att du stänger av tv:n med en insikt:

Det goda är inte självklart, det måste göras.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.