Johanna, 17, förlorade sin bror – och sin vän
Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2012-09-29
ÖREBRO. Rattfyllon körde ihjäl Johannas bror och hennes nära vän.
Nu använder hon sin ilska för att manifestera och visa andra unga att det finns nyktra alternativ.
– Jag vill ge folk en tankeställare. Det är alldeles för många liv som går åt, säger Johanna Haarala, 17.
En augustidag för nio år sedan knackade polisen på hemma hos familjen Haarala i värmländska Hagfors. De kom med ett besked som vände upp och ner på Johannas tillvaro: hennes storebror Tony, 26, hade omkommit i en trafikolycka. Det var morgonen efter en fest och Tonys kompis hade fortfarande alkohol i blodet när han körde av vägen in i ett cementblock.
– Minnena är suddiga men jag vet att det var jätteotäckt väder den dagen. Jag kommer bara ihåg det som svart och sorgligt, säger Johanna.
”Är ofattbart”
Tony satt ofta barnvakt åt Johanna och lärde henne att rita och baka chokladbollar. Hon spelar fortfarande på hans gitarr hemma i Örebro där hon numera bor och pluggar sista året på gymnasiets stylistprogram.
– Han var verkligen en storebror och en stor förebild för mig. Det är ofattbart att han är borta, jag har nog inte förstått det förrän nu, säger Johanna.
I våras fick hon en obehaglig påminnelse om olyckan som ryckte Tony ifrån henne. Det var en sen kväll och Johanna såg flera ambulanser rusa fram genom Hagfors. Hon hoppades att det inte var någon hon kände som hade råkat ut för något. Men det var det.
Johannas nära vän Sandra, 16, hade blivit påkörd bakifrån av en bil när hon promenerade längs vägen i väntan på skjuts hem från en vårfest. Sandra dog omedelbart och även den här gången var föraren alkoholpåverkad.
Alla känner alla
– Hela Hagfors låg i sorg. Det var jättejobbigt för alla eftersom Hagfors är så litet och alla känner alla. Och Sandra var en riktig glädjespridare, säger Johanna.
Hon var arg och ledsen och visste inte vad hon skulle göra av all frustration. Under en promenad hemma i Örebro kom idén till en manifestation upp.
– Jag har förlorat två anhöriga och det ska egentligen inte behöva hända. Men det gör ju det och vi behöver hela tiden påminnas om det, säger Johanna.
Jagade sponsorer
Sagt och gjort. Hon ordnade en lokal i Hagfors och bokade ljudtekniker, lokala artister, poeter och föreläsare. Hon jagade sponsorer, skrev annonser och klistrade upp affischer på stan.
– Man tänker inte på hur mycket jobb det är. Det syns ju inte när man sitter i publiken, säger hon.
Men allt slit lönade sig. Efter en månads arbete hälsade Johanna publiken välkommen och kvällen blev en succé. Pengarna som samlades in ska gå till drogfria nöjen i Hagfors - biokvällar, rockkonserter eller talangjakter. Det kan behövas i det lilla samhället Hagfors som har drygt 5 000 invånare men varken taxibilar, nattbussar eller närpoliser.
”Alkolås ett krav”
– Det finns en väg i området där jag bor som kallas för promillevägen eftersom så många kör rattfulla, säger Johanna som har flera förslag på lösningar:
Alkolås i alla nya bilar måste vara ett krav. Och om det anordnas en stor fest kan man samla in alla bilnycklar, låsa in dem i ett skåp och bara ge tillbaka dem till förare som klarar ett blåstest.
Själv tänker Johanna fortsätta kämpa mot rattfylleri. I oktober ska hon vara konferencier och sjunga på en manifestation i Örebro och efter studenten hoppas hon få mer tid över till de här frågorna.
”Det går att förändra”
– Efter Tonys död trodde jag att jag varit med om det värsta. Så hände det igen. Men jag tror verkligen att det går att påverka. Att förändra, säger Johanna.