Migrationsverket

Migrationsverket: Människor behöver inte upplåta sina hem

Hjälpa flyktingar från Ukraina - det här gäller

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

På sociala medier erbjuder privatpersoner källare och stugor till flyktingar från Ukraina.
Vad är bra att känna till för att kunna hjälpa på bästa sätt?
Migrationsverket reder ut vilka möjligheter som finns.

Nytt besked från Migrationsverket: Uppmuntrar hjälp med privata boendelösningar men kan inte betala ut ersättning till privatpersoner.

Ukrainska medborgare är viseringsfria i EU, vilket innebär att de kan vistas i Sverige i 90 dagar utan att behöva kontakta Migrationsverket. Hur många som kommit till Sverige sedan invasionen finns ingen siffra på. Enligt Migrationsverket har 1421 personer sökt asyl sedan invasionen den 24 februari. Flera av dem är personer som redan befunnit sig i Sverige

– Bland de som ansöker om asyl när de kommer hit är 80 procent personer som har familj, släkt eller vänner som de bor hos här i Sverige, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejl till Aftonbladet

För de 20 procent som inte har eget boende i Sverige erbjuder Migrationsverket boende.

– Det ska alltså inte i nuläget behövas att människor upplåter sina hem till asylsökande. Om det i framtiden uppstår en situation där platserna i vårt mottagningssystem inte räcker har vi en strategi för att expandera vår kapacitet, skriver Annica Dahlqvist.

Omkring 1 500 av Migrationsverkets cirka 10 000 platser är för närvarande lediga. Inom sex veckor räknar Migrationsverket med att ha utökat boendekapaciteten med 8 000 platser till totalt 18 000.

Migrationsverket säger att inga människor i nuläget behöver upplåta sina hem till asylsökande.

Rätt till ekonomiskt stöd

Ukrainska medborgare som kommit till Sverige och som inte har möjlighet att försörja sig själva har som asylsökande rätt att ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Det ekonomiska stödet består av olika delar: dagersättning, bostadsersättning och särskilt bidrag.

– Om man inte ansökt om asyl har man inte rätt till dagersättning från Migrationsverket, skriver Annica Dahlqvist på Migrationsverket.

I dagsläget är inte Migrationsverket på plats för att informera ankommande ukrainska medborgare om deras rättigheter och möjligheter.

– Vi har inte bedömt att det i nuläget finns ett behov av att vi befinner oss i färjelägren men vi följer utvecklingen noga, skriver Annica Dahlqvist.

På plats i färjeläger finns bland annat representanter från Refugees Welcome och lokala föreningar inom Röda korset.

Ska tillgodose barns rättigheter

Barnrättsorganisationen ECPAT Sverige arbetar mot sexuell exploatering av barn och för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. De ser risker med att barn, framförallt de som kommer utan vårdnadshavare, tas omhand av privatpersoner på eget initiativ.

– Jag förstår att man som privatperson vill göra något i situationen och gör det av hjärtats goda vilja men det finns ofta extremt stora behov hos den här gruppen barn. De har ofta trauman efter att ha flytt och behoven behöver tas omhand på rätt sätt. I Sverige har vi ett etablerat system för det, säger Sara Westerberg, projektledare internationella program på ECPAT Sverige.

Sara Westerberg är projektledare på barnrättsorganisationen ECPAT Sverige.

Församling i Höör ska ta emot barnhemsbarn

I medier rapporteras om ett 80-tal barn från ett barnhem i Ukraina som är på väg till en församling i Höör som ska ta hand om dem och medföljande personal från barnhemmet.

– Jag känner inte till det enskilda fallet men generellt är det viktigt att barn kommer in i det etablerade systemet så att de får sina rättigheter tillgodosedda, det är inget som enskilda individer ska eller behöver ta ett ansvar för. Det är viktigt att barnen blir kända för samhället. Efter att många ensamkommande kom 2015 såg vi att de som fanns utanför systemet var oerhört sårbara för utnyttjande.

När det gäller barnen på väg till Höör säger kommunens socialchef till Kvällsposten att de fått in flera orosanmälningar efter församlingens initiativ och att de kommer att agera på orosanmälningarna när barnen kommit till Sverige.

För de som vill engagera sig för människorna som flytt Ukraina och kommit till Sverige ger Sara Westerberg på ECPAT flera exempel på möjligheter.

– Det är jättefint att människor vill hjälpa till och jag tror att det kommer att finnas andra sätt som exempelvis hjälp med språkkaféer, som god man för ett flyktingbarn och med fritidsaktiviteter, säger Sara Westberg.

Information att känna till:

  • Ukrainska medborgare har rätt att söka asyl hos Migrationsverket
  • För de som inte kan bo hos familj och vänner ordnar Migrationsverket bostad
  • Asylsökande barn har rätt att gå i skola och få börja senast en månad efter ankomst.
  • Asylsökade som inte kan försörja sig själva har rätt att söka ekonomiskt stöd från Migrationsverket.
  • Det finns många sätt för privatpersoner att engagera sig ideellt som volontär i etablerade organisationer eller på exempelvis språkkaféer. Nyanlända flyktingar kan också ha behov av hjälp med exempelvis kläder, skor, leksaker etc.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Läkaren Wiktor ska åka och volontärarbeta i Ukraina

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverket

Flyktingsituationen

Migrationspolitik

Ukraina