Årets Livräddare

15-åriga Elin fick hjärtstopp

Fick pacemaker – läkarna vet inte vad som hänt

Av: 

Annika Sohlander

SVENSKA HJÄLTAR

ÄLANDSBRO. Efter mopedturen med kompisen Cornelia föll 15-åriga Elin Jakobsson plötsligt ihop.

Hon hade drabbats av ett hjärtstopp och närmaste ambulans fanns 40 minuter bort.

Då grep Cornelias mamma Ellenor in och påbörjade HLR.

– Tack vare hennes snabba insats klarade Elin livhanken. Ellenor är hela familjens hjälte, alla dagar, säger Elins mamma Pernilla Romberg.

Den 20 juni 2018 hade då 15-åriga Elin Jakobsson åkt runt med kompisen Cornelia på mopeden. Båda frös och när de kom hem till Cornelias gård och klev av mopeden blev det tydligt att något var fel med Elin.

– Cornelia berättade att hon sa: ”Åh, jag känner mig så yr” och sedan föll hon ihop, säger Elins mamma Pernilla Romberg.

Cornelia blev rädd och trodde att kompisen hade svimmat. Hon ringde genast sin mamma Ellenor som hunnit lägga sig.

– Jag var sömning men sprang ut och jag trodde också först att Elin hade svimmat. Men när jag drog in henne på gräsmattan kände jag att hon var helt livlös, säger Ellenor.

Fick panik inombords

Cornelia ringde 112 som undrade om Ellenor kunde hjärt-lungräddning?

Det kunde hon, som förskollärare går hon en kurs i HLR varje år.

Via larmcentralen fick de veta att närmaste ambulans fanns i Sundsvall, cirka 6 mil från Härnösand men att räddningstjänsten var på väg.

– Jag visste vad jag skulle göra och körde igång direkt. Inombords kände jag panik eftersom jag aldrig hade varit med om något liknande men jag måste försöka göra det jag kunde, säger Ellenor.

Elin var väldigt blek och visade inga livstecken.

– Jag visste inte då om hon levde men ibland kom det som en pust så jag tänkte att det hjälpte och bara fortsatte, säger Ellenor.

15-åriga Elin hamnade i respirator. Än i dag vet inte familjen vad som orsakade hjärtstoppet.

Cornelia ringde också Elins föräldrar.

– Jag minns att Cornelia skrek att Elin inte andades, och vår första tanke var att tjejerna hade varit med om en trafikolycka, berättar Elins mamma Pernilla Romberg.

Hamnade i respirator

Föräldrarna kastade sig i bilen för att åka de 1,5 milen till Härnösand.

– Tyvärr i detta kaos lämnades Elin lillasyster Emma ensam hemma. Hon hade hört hela samtalet och trodde att hon hade mist sin storasyster, säger Pernilla.

Sju minuter efter att Cornelia larmat 112 kom räddningstjänsten och tog över HLR. De hade hjärtstartare och jobbade febrilt med få igång Elins hjärta.

Efter 40 minuter kom ambulansen och färden gick i ilfart till Sundsvalls sjukhus.

När de kom fram började Elin krampa kraftigt. Läkarna beslutade då att söva henne och hon lades i respirator.

På midsommarafton, två dagar efter hjärtstoppet, och vid andra försöket väcktes Elin ur narkosen .

– Vi kände en enorm lycka och tacksamhet gentemot livet men samtidigt så kände vi inte igen vår egen dotter, säger Pernilla.

Opererade in en pacemaker

Elin kunde varken gå eller röra sina armar och var orolig och ledsen. Hon talade osammanhängande, var väldigt förvirrad och kände exempelvis inte igen sin egen mamma, berättar Pernilla.

Under två veckor på sjukhuset, både i Sundsvall och i Umeå, togs mängder med prover, röntgen och ultraljud. Och sakta, dag för dag så blev Elin mer och mer sig själv.

I början av juli fick Elin veta att hon skulle få en pacemaker med inbyggd hjärtstartare. 

Före operationen var hon väldigt orolig och ledsen, eftersom hon visste att pacemakern skulle synas väl under nyckelbenet.

– Jag är liten i kroppen och har svårt att gå upp i vikt, och därför skulle pacemakern synas mer på mig. Men i dag känner jag mig trygg, och kan stå ut med en ful knöl, för jag vet att den kan rädda mitt liv, säger Elin.

Kommer aldrig att få svaret

Hon har aldrig tidigare haft problem med hjärtat, och i november fick familjen beskedet att ingen kunde förklara orsaken bakom hjärtstoppet, utan att det troligen berodde på många yttre omständigheter.

– Vi har lärt oss att acceptera att vi aldrig kommer att få veta orsaken till Elins hjärtstopp, men det känns tryggt att veta att Elin har ett fint och friskt hjärta, säger Pernilla.

Det har varit många tuffa dagar och månader för hela familjen sedan detta inträffade.

– I dag är vi mest av allt tacksam, över att allt har gått så bra. Att kompisen Cornelia fanns där och att räddningstjänsten kom med hjärtstartare så pass snabbt, men framförallt att Ellenor fanns där och kunde påbörja HLR. Ellenors snabba insats räddade Elins liv, säger Pernilla.

Elin Jacobsson och hennes mamma är för evigt tacksamma för Ellenors (i mitten) blixtsnabba insats.

Dagen efter utskrivningen från sjukhuset, åkte Elin och Pernilla och köpte blommor och varsitt smycke till Ellenor och Cornelia.

– Vi ville träffa båda två och visa vår tacksamhet, säger Pernilla.

Ellenor blev överraskad, och väldigt glad.

– Jag visste då inte att Elin hade kommit hem från sjukhuset, och det tog en lång stund innan jag förstod att det var hon som stod där, framför mig. Jag blev så lycklig att det gått så bra, säger Ellenor.

Efter hjärtstoppet och den långvariga krampen, fick Elin äta krampmedicin. Det gjorde att hon tillfälligt tappade sitt körkort, i drygt 6 månader. I dag kan hon köra moped igen, läser första året på gymnasiet och träffar sina kompisar.

Bara 5 procent överlever

Men även om Elin för utomstående ser ut som vilken 16-åring får hon kämpa mer än tidigare. Att äta hjärtmedicin varje dag, som ger biverkningar som yrsel, huvudvärk, trötthet och en känsla av att man fryser jämt, är påfrestande både fysiskt och psykiskt.

– Det jag har gått igenom är svårt att ta in, men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag är mest av allt glad att jag lever, säger Elin.

Hela familjen känner en enorm tacksamhet mot Ellenor och Cornelia.

– Tack vare deras snabba insats finns Elin fortfarande med oss. Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, och endast 5 procent överlever, så bidra till forskningen. Det gör skillnad! avslutar Pernilla.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Felicia, 16, svarade inte på Snapchat – låg döende på hallgolvet

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Härnösand

Hjärt-lungräddning, HLR

Hjärt- och kärlsjukdomar

Barn & unga

Vård & omsorg

Svenska hjältar