Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Hunden Molly vanvårdades – nu har hon fått nytt hem

avEneida Berisha

Efter att ha suttit bunden vid ett element under flera år har hunden Molly äntligen fått ett tryggt hem. Hon bor nu hos djurvännen Elin Forsberg som från början bara skulle vara ett jourhem – men de två fann varandra och kunde inte släppa taget.

– Det känns jättebra att kunna ge en hund en andra chans i livet, säger Elin.

Efter att djurskyddet Kristinehamn fått ett samtal från en orolig person som vittnade om en hund som far illa kontaktade hen djurhemmet. Det rörde sig om hunden Molly – som varit bunden vid ett element i två år hos en familj som varit rädda för henne.

Molly, som haft ett okänt förflutet, hade sålts till familjen på en parkeringsplats. Och när de tog hem henne visade hon sig vara svårare att hantera än vad de förväntat sig. För att inte attackeras av Molly band de fast henne då de upplevde henne som väldigt aggressiv.

Det var då Kristina Gustafsson, ansvarig på Djurskyddet Kristinehamn, och Elin Forsberg, jourhemsansluten, åkte för att omhänderta henne där planen var att hon skulle bo hos Elin tillfälligt.

– Hon var så förstörd och rädd. Bara man närmade sig henne morrade hon och gick upp i varv. Men vi tänkte bara att vi tar hem henne så får det gå som det går, berättar Elin.

1 av 3

Fick ta det steg för steg

Även hemma hos Elin och hennes sambo var Molly aggressiv. Men paret tog det lugnt med henne och lät henne utvecklas i sin egen takt.

– Hon hade ju ingen tillit för människor och var misstänksam mot allt. Men så småningom hittade vi lösningar för att fungera tillsammans, säger Elin.

Molly, som började må bättre, skulle sedan förflyttas till en familj hon kunde bo hos permanent. Men det var svårt att lämna ifrån sig henne.

– Det kom jättemånga som var intresserade men alla gjorde samma misstag. De tvingade sig på henne och ville gulla med henne för det vill man ju kunna göra med sina hundar. Då kände vi att det var bäst att hon stannade hos oss, annars måste hon gå igenom samma process igen.

Nu är det tre år sen Elin och sambon adopterade Molly och i dag beskrivs hon som en ”nyfiken”, ”observant” och ”glad” hund.

– Det är en helt annan hund. Vissa situationer kan fortfarande trigga henne men i dag mår hon bra. Det känns jättebra att kunna ge en hund en andra chans i livet, säger Elin.

1 av 3

Djurhemmet: ”Solskenshistoria”

Kristina Gustafsson, ansvarig på Djurskyddet Kristinehamn, är väldigt rörd över Mollys öde.

– När man ser henne ha det så härligt tror man inte att det är sant. Alla historier som dessa är underbara, det är en riktigt solskenshistoria, säger Kristina.

Hon menar att hundar som Molly inte är enkla att omhänderta och är väldigt glad och imponerad över hennes utveckling.

– Alla hundar förtjänar en andra chans. Man får ta dem för den hund den är. Elin har låtit Molly vara som hon är och gett henne kärlek på Mollys villkor. Det är det viktigaste när man tar sig an en förstörd hund. Att bygga upp den är inte något man gör på en dag, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM